MALA ANTOLOGIJA HRVATSKOG SLIKARSTVA

'Remek-djela zbirke Hanžeković' u Umjetničkom paviljonu

26.01.2016 u 10:47

Izložba Remek-djela Zbirke Hanžeković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Umjetnički paviljon

Bionic
Reading

Kao druga iz ciklusa 'Privatne kolekcije u javnoj instituciji', u subotu, 30. siječnja u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara se izložba 'Remek-djela zbirke Hanžeković', koja će predstaviti izabrana djela iz kolekcije odvjetnika Marijana Hanžekovića

Iz Umjetničkog paviljona ističu kako se u toj izuzetno kvalitetnoj zbirci nalaze gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i 20. stoljeća, a neka su djela svojom kvalitetom i značajem unutar opusa 'nadrasla važnost osobnoga prikupljanja i slove kao vrhunci umjetničkih opusa i međaši unutar domaće likovne produkcije'.

Kritički izbor autorica izložbe Jasminke Poklečki Stošić i Petre Vugrinec donosi najzanimljivije dijelove Zbirke Hanžeković, a neki od izabranih autora 19. i 20. stoljeća, poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Roberta Auera, Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Ljube Babića, Marina Tartaglie bit će zastupljeni djelima neizbježnima prilikom pripreme različitih retrospektiva.

Osim proslavljenih djela izložba će predstaviti i neka sasvim nepoznata djela intrigantna stručnoj javnosti i ljubiteljima umjetnosti, najavljeno je iz Umjetničkog paviljona.

'Zbirka Marijana Hanžekovića svojim djelima koja žive unutar integralne cjeline, priča male istine, te po principu pars pro toto svjedoči malu antologiju hrvatskog slikarstva', ocijenila je Petra Vugrinec u tekstu koji prati izložbu.

Po njezinim riječima, vrijednost cjeline jednaka je važnosti pojedinačnih djela, a prikladan kontekst ciklusa čini zbirku bar na kratko muzejskim inventarom te time i novim resursom za sva daljnja istraživanja.

'Ne samo djelo, već i okolnosti njegova trajanja, pripadnosti, izlaganja, posvajanja ili baratanja djelom, bitan su čimbenik cjelovite informacije koju možemo dobiti jedino od vlasnika. Bez kontinuirane prilike pokazivanja privatnih zbirki taj će nam ključan segment o djelu, a što opet čini informacijsku cjelovitost naše povijesti umjetnosti, ostati nepovratno izgubljen', ustvrdila je Vugrinec.

Umjetnički paviljon ističe kako tim ciklusom nastoji privući i posjetitelje koji dosad nisu bili uključeni u ciljane skupine, a popularnost kolekcionara, poput Davora Vugrinca ili Marijana Hanžekovića, kao i osebujnost njihovih kolekcija, idealan je sadržaj za privlačenje većeg broja novih ljubitelja umjetnosti.

Zanimanje publike i pohvale stručne javnosti pobudila je već prva izložba iz Ciklusa privatnih kolekcija - u prvoj polovici prošle godine u reprezentativnom izložbenom prostoru Umjetničkog paviljona bila je predstavljena Kolekcija Vugrinec s remek-djelima hrvatske moderne.

Izložba umjetničkih djela iz Hanžekovićeve zbirke bit će otvorena do 6. ožujka, a razgledati se može od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati i petkom od 11 do 21 sat. Stručno vodstvo besplatno za građanstvo na rasporedu je od utorka do petka u 17 sati.