IZVANREDNA SKUPŠTINA

Redatelji će glasati o opozivu predsjednice i Upravnog odbora

06.02.2015 u 18:20

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak pedesetak redatelja na izvanrednoj skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja izglasalo nepovjerenje predsjednici Ireni Škorić i Upravnom odboru, u kojemu su Neven Hitrec, Branko Ištvančić, Hana Jušić i Daniel Kušan, Nadzorni odbor DHFR-a sazvao je za 20. veljače izvanrednu skupštinu na kojoj će predložiti glasovanje o njihovom opozivu

Takva je odluka donesena nakon više od tri mjeseca tijekom kojih predsjednica Društva i Upravni odbor nisu riješili probleme, od izborne skupštine 27. listopada prošle godine na kojoj su izabrani, do izvanredne skupštine 3. veljače na kojoj im je izglasano nepovjerenje.

Nadzorni odbor u svom prijedlogu podsjeća na kronologiju događaja, početkom prosinca Odbor je primio pismena upozorenja troje članova Upravnog odbora, Nevena Hitreca, Hane Jušić i Daniela Kušana o stanju u kojem je 'nemoguće dalje normalno funkcioniranje Upravnog odbora, a time i DHFR-a u cjelini'. Isti članovi su za 15. prosinca sazvali Plenum na temu rasprave o stanju u Upravnom odboru iniciran namjerom Irene Škorić i njezina zamjenika Branka Ištvančića da u Zagrebačkoj banci izvade poslovne kartice Društva za svoju osobnu upotrebu.

Tada je zaključeno da Upravni odbor samostalno pokuša riješiti probleme, a u pismu od 18. siječnja izvijestili su kako su na svojoj sjednici odlučili da je daljnja suradnja nemoguća, a potom je sazvana izvanredna skupština na temu izvješća Upravnog odbora i mogućnostima njegovog daljnjeg djelovanja.

Uslijedilo je pismo predsjednice Irene Škorić u kojem piše da je 'od početka mandata onemogućena u normalnom radu od strane određenih članova Upravnog odbora (Neven Hitrec, Hana Jušić, Daniel Kušan) i tajnice Društva (Branka Mitić)', koje je uputila i članovima Društva te hrvatskoj javnosti. Na izvanrednoj skupštini predan je Zahtjev za opoziv Upravnog odbora Društva i njegove predsjednice, koji je potpisalo četrnaest redatelja.

'Iz svega navedenog, a osobito iz izvješća članova Upravnog odbora i otvorenog pisma predsjednice Irene Škorić, razvidno je da Upravni odbor i nakon tri mjeseca nije pronašao način samostalnog i učinkovitog djelovanja u korist Društva hrvatskih filmskih redatelja', stoji u prijedlogu Nadzornog odbora, u kojemu su Vinko Brešan, Katarina Zrinka Matijević Veličan i Zrinko Ogresta

Stoga se Nadzorni odbor poziva na članak 34. Statuta o tome kada se može opozvati Upravni odbor, te na članak 49. prema kojemu se, među ostalim, opoziv provodi tajnim glasovanjem i usvojen je ako se za prijedlog izjasni većina nazočnih članova Skupštine Društva. Ako opoziva pojedine članove biraju se novi umjesto opozvanih, čiji mandat traje do isteka mandata opozvanih članova, a ako opoziva cijelo tijelo Društva, Skupština tada bira novo, s punim mandatom.