SLOBODA GOVORA

Redatelj Kokan Mladenović kazneno prijavljen za rušenje poretka

15.09.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Poznati kazališni redatelj iz Beograda Kokan Mladenović bio je na policiji na ispitivanju u povodu kaznene prijave koju je protiv njega podnio predsjednik Nezavisnog sindikata kulture i umjetnosti Zoran Đuričić, a sve zbog intervjua u kojem je Mladenović komentirao političku situaciju riječima: 'Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete došle na naplatu'

Zoran Đuričić tužio je Mladenovića zbog intervjua koji je u lipnju objavljen na novosadskom portalu pod naslovom 'Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu', a koji je na jednoj novinskoj konferenciji prokomentirao i premijer Srbije Aleksandar Vučić istaknuvši da je sramota da radnici iz kulture koriste takve riječi. Nakon podizanja prijave, Đuričić nije dalje želio komentirati svoj potez, dok je prijavljeni redatelj u nekoliko navrata u srpskim medijima izjavio kako je riječ o još jednoj vrsti pritiska koji dokazuje kako društvo klizi u totalitarizam te da ne misli kako stavovi mogu srušiti ustavni poredak.

'Mislim da je Srbija već sama po sebi uništena i ponižena zemlja. Zemlja bez morala, zemlja reality programa, zemlja svekolike estrade i kriminala. Taj poredak ne postoji da bi se srušio, niti se poredak može rušiti na ulici, kao što sam rekao', kazao je Mladenović za N1 prije saslušanja u policiji.

U emisiji Pressing iste televizije kazao je:

'Vlasti su prešle opasnu crvenu granicu totalitarizma. Da imaju apsolutnu kontrolu nad sredstvima javnog informiranja, apsolutnu kontrolu nad političkim životom. Opozicije, nažalost, gotovo i da nemaju i pokušavaju da ugase ta žarišta nezavisnog građanskog mišljenja. Ako Srbiji nešto nedostaje trenutno, za razliku od nakaradne vlasti Slobodana Miloševića, to je građanska hrabrost, mišljenje i građanska, a ne politička, opozicija. Ovo je akcija da se pokaže svima, vraćanjem verbalnog delikta na mala vrata, da svako kritičko mišljenje ima svoje posljedice i da oni neće odustati od zagorčavanja naših života. Na nama je da ne odustajemo od toga što mislimo i u što vjerujemo.'

Saslušanje je bilo danas u Beogradu, a Mladenović je po izlasku kazao za Blic Online kako je valjda jasno tko je netalentirani redatelj ove predstave.