S. DVORNIK: AKTERI BEZ DRUŠTVA

Razvoj civilnog društva na zapadnom Balkanu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.11.2009 15:39
  • Objavljeno 26.11.2009 u 14:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Akteri bez društva: Uloga civilnih aktera u postkominističkim promjenama' (Fraktura) analitički je osvrt filozofa i sociologa Srđana Dvornika na dva desetljeća razvoja civilnog društva na zapadnom Balkanu.

Nije slučajno što se kroz cijeli sadržaj i u strukturi ove knjige isprepleću teorija i praksa te odnosi unutar i izvan 'civilnodruštvenog' razvoja. (...) Ova je studija važan doprinos, dosad nedostatnim, razmatranjima o mogućnostima i ograničenjima akterâ civilnog društva u (post)autoritarnim društvima. Istovremeno ona donosi i pouku da instrumenti zapadne politike demokratizacije imaju pred sobom još dug put razvoja do točke na kojoj će posve iscrpsti svoje dosadašnje organizacijske i političke potencijale, da bi potom na nove međunarodne izazove, koje nam novi svjetski (ne)red postavlja posljednja dva desetljeća, mogli primjerenije reagirati. (dr. Azra Džajić-Weber).

Srđan Dvornik rođen je 1953. u Šibeniku. Gimnaziju, Filozofski fakultet (filozofija-sociologija) i postdiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti završio u Zagrebu. Radio u srednjim školama, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Izdavačkom poduzeću Naprijed (urednik društvenoznanstvenih i filozofijskih izdanja), Institutu Otvoreno društvo Hrvatska, Heinrich Böll Stiftungu Ured Zagreb kao voditelj ureda i koordinator programa podrške demokratizaciji i zaštite okoliša, te kao izvršni direktor u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava. Djeluje kao neovisni konzultant, publicist, predavač i prevodilac. Objavio veći broj društvenoznanstvenih radova u stručnim časopisima. Uredio i objavio knjigu Transformacija Hrvatske sljedeći korak. Engleska verzija knjige objavljena je pod naslovom Next Steps in Croatia’s Transition Process u nakladi Nomos, Baden-Baden, 2007.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi