NEPOZNATI RAZLOZI

Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić na polovini mandata podnio ostavku

12.02.2019 u 20:36

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, javlja HRT, iznenada je na polovini mandata podnio ostavku. S obzirom na to da je otputovao na filmski festival u Berlin, još se nagađa o razlozima njegove ostavke

U njegovom madatu donesen je Zakona o audiovizualnim djelatnostima, pri čemu se najviše zauzimao za sprečavanje sukoba interesa. Imao je i potporu Ministarstva kulture.

'Dao je veliki doprinos stabilizaciji HAVC-a, aktivno je sudjelovao i na domnošenju zakona, a naravno nakon što Upravni odbor provede potrebne procedure raspisat će se natječaj za novog ravnatelja', izjavila je za HRT ministrica Nina Obuljen Koržinek.

'Kolega Rafaelić je zatražio od Upravnog odbora razriješenje iz osobnih razloga. Koliko sam upoznat, on ima nekih daljnjih i osobnih i poslovnih planova. Ostat će v.d. prepostavljamo do izbora novog ravnatelja', izjavio je predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić.

Rafaelić je prije dvije godine na vodeće mjesto u HAVC-u došao nakon Hrvoja Hribara koji je s tog mjesta morao otići zbog nepovoljnog mišljenja Državne revizije. DORH je na kraju utvrdio da ne postoji sumnja u Hribarovu kaznenu odgovornost.

Kao razlog ostavke portal Dnevnik.hr navodi stalne trzavice s većinom članova Audiovizualnog vijeća HAVC-a koji su se protivili novom Zakonu o filmu i novonametnutoj disciplini u financiranju projekata.

Prvi potez Daniela Rafaelića nakon pruzimanja HAVC-a bilo je donošenje Zakona o audiovizualnim djelatnostima (Zakon o filmu) koji je među filmaše unio nemir.

Najveća neslaganja s članovima Audiovizualnog vijeća ticala su se iznosa novčanih sredstava za snimanje filmova. Rafaelić je smanjio broj financiranih filmova s deset na pet godišnje, dok su članovi AV vijeća očekivali iste iznose kao i za vrijeme njegovog prethodnika Hribara.

'Kolju se na najružnije načine i taj nedostatak empatije prema drugome, tu želju da onaj drugi i svi propadnu ako ti nisi dobio novac na natječaju bilo je vrlo, vrlo ružno gledati. Ljudi su to koji uživaju u mraku kaosa, blatu odnosa i zadahu poslovne hrđe', rekao je Rafaelić za Nacional na temu grabeža za financijskim sredstvima među hrvatskim filmašima, a kao osobit kamen spoticanja naveo je zahtjev da se novac namijenjen razvoju filmskih festivala, stranih kooprodukcija itd., pretoči u budžet za snimanje domaćih filmova.

Danijel Rafaelić najavio je kako će o svemu govoriti nakon povratka s Berlinala.