T-HTNAGRADA@MSU.HR

Publika nagradila Jelenu Blagović za seriju fotografija 'O Njoj'

01.04.2016 u 11:48

Bionic
Reading

Za seriju fotografija 'O Njoj' umjetnica Jelena Blagović osvojila je nagradu publike devete natječajne izložbe T-HTnagrada@msu, koja se održala u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Preuzevši nagradu, koja uključuje deset tisuća kuna, Blagović je rekla kako joj je to jedna od najljepših nagrada koja se može dobiti jer o njoj odlučuju posjetitelji i drago joj je što su prepoznali intimnu priču s kojom se svatko na neki način može poistovjetiti.

'Serija fotografskih portreta majke koja je Jelena radila iz ljubavi i straha, univerzalna je ljudska priča o prisnom odnosu. U želji da pogledom zabilježi odnos majke i kćeri, te atmosferu roditeljskog doma, ispričala je priču o Njoj. I o sebi. Dio su iste sekvence, jer su jedna drugoj projekcija', ističe se u opisu tog umjetničkog djela.

'Mjesto odrastanja ujedno je mjesto sjećanja, mnemonički pejzaž, a to isto mjesto, bez Nje postaje beznačajno. Kao što će neminovno s vremenom i postati. No, strah je prevladan i ljubav, prisnost, privrženost stvaraju ozračje u kojem obje ostaju zauvijek', dodaje se.



Jelena Blagović
završila je dvogodišnji studij fotografije pri Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi te preddiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu.

Nagrađena je stipendijom David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost, a od 2010. je zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao umjetnička asistentica pri Odsjeku snimanja.

Izložbu 'T-HT NAGRADA@MSU.hr', održala se od 10. do 26. ožujka, s radovima 38 predstavljenih umjetnika, izabranih između 172 prijavljena rada.

Prvu nagradu i 50 tisuća kuna osvojio je Igor Eškinja za djelo 'Arhitektura urbanizma', Neli Ružić je za 'Stolen Future' osvojila drugu nagradu, u vrijednosti 45 tisuća kuna, a Vesna Mačković treću, 40 tisuća kuna, za instalaciju 'Pozdrav'.

Nagrađeni radovi postaju dio stalnoga postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.