UMJETNOST & TEHNOLOGIJA

Prva izložba na tabletima u Hrvatskoj

09.04.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Domaća publika imat će prilike razgledati radove nastale na tablet uređajima u sklopu prve izložbe na tabletima održane u Hrvatskoj koja se otvara 12. travnja u T-Centru na Cvjetnom trgu

U informatičkoj eri tabletiposlužili su, među brojnim ostalim svojim mogućnostima, i kao umjetnički medij te ih umjetnici koriste pri stvaranju slika, stripova i grafika.

Izložbe na tabletima već odavno nisu nepoznanica, a u Zagrebu će uskoro biti postavljena prva takva izložba u Hrvatskoj.

Projekt zajednički organiziraju HT i Huawei, a inicijator je Igor Zovko, novinar i dugogodišnji slikar amater koji aktivno stvara već gotovo 20 godina.

Umjetnički eksperiment Igora Zovka bit će predstavljen u sklopu izložbe u T-Centru na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

Njegove slike nastale su na tabletu Huawei zadnjih nekoliko mjeseci.

Svoj sedmoinčni uređaj uvijek ima uza se te svaka ideja ubrzo postane skica u bilo kojem trenutku ili bilo gdje, a zatim rad dovršava ili mijenja kad ponovno ima vremena, istaknuo je.

'Slikarstvo mi je inspiracija i ljubav od djetinjstva, a nakon brojnih radova za koje sam koristio klasične slikarske tehnike, u jednom trenutku pametni telefoni i aplikacije su mi postale novi izazov. U mom umjetničkom svijetu, tablet i mobitel postali su novi slikarski alati. Prednost je također to što svaku napravljenu sliku mogu začas podijeliti s prijateljima e-mailom ili na društvenim mrežama, odnosno iskoristiti ih za print i staviti na zid ako netko poželi', kazao je Zovko.

Tijekom prve hrvatske izložbe na tabletima slike neće biti otisnute, već će tableti postati njihovi 'okviri' i tako će ostati povezane s medijem na kojem su i nastale.

Izložba umjetničkih slika na tabletima moći će se pogledati u pokretu budući da će biti postavljena u izlogu T-Centra sve do 12. svibnja.

Isto tako, dio izložbe će biti postavljen i u odabranim regionalnim T-Centarima.