KAZALIŠNI LABORATORIJ

Provokativna predstava koja će dići Split na noge

21.02.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Splitski redatelj Goran Golovko u rodnom gradu pokrenuo je zanimljiv projekt: idućeg četvrtka bit će premijerno izvedeno intrigantno dramsko djelo Jeana Geneta 'Sluškinje - paralelna ekspozicija', a to će ujedno biti i premijera prostora u Multimedijalnom kulturnom centru, odnosno novog dinamičnog i provokativnog kazališta

U predstavi glumi šest mladih glumaca, od kojih su neki već poznati kroz film i TV sapunice (Goran Marković, Nikša Arčanin, Stipe Radoja, Matea Elezović, Andrea Mladinić i Petra Težak).

Golovko prvi put sudjeluje u nezavisnoj produkciji, a novopokrenuta scena u Splitu služit će kao 'kazališni laboratorij' s ishodištem u postavkama Mejerholjda, Grotowskog i Brooka. Planira se kontinuirani rad na tekstovima klasične dramske književnosti u postmodernom i postdramskom kontekstu, kao i pokretanje pedagoške aktivnosti s tematski određenim radionicama.

Otvaranjem studija glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Umjetničkoj akademiji u Osijeku i na Sveučilištu u Rijeci, hrvatsko je glumište suočeno s hiperprodukcijom glumaca, ali i obogaćeno mladim kreativnim osobnostima s različitim pristupima kazališnoj umjetnosti, kako estetski tako metodološki i tehnički.

'Ovu činjenicu zakona velikih brojeva treba prihvatiti kao kreativni izazov i pružanje prilike mladim umjetnicima za pronalaženje vlastitog umjetničkog puta, što će pridonijeti dinamiziranju hrvatske kazališne scene. To se u prvom redu odnosi na grad Split, koji zaslužuje i potrebuje jednu eksperimentalnu dramsku scenu, a čija institucionalna kazališta ne mogu (i ne trebaju) apsorbirati sve završene glumce s Umjetničke akademije', kaže Goran Golovko.