BIŠKUPIĆ O KULTURI U 2009.

'Proračun nije razvojan, ali nije ni katastrofičan'

19.12.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Proračun za kulturu u 2008. bio je veći no ikad, a u skladu sa sveministarskim stezanjem remena, kultura u 2009. gubi 10 posto proračunskih prihoda

U 2009, proračun za kulturu bit će 6,5 posto manji od proračuna 2008, a realno smanjenje programskog dijela proračuna iznosi 10 posto. Smanjenje proračuna najviše će se odraziti na investicije i zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Tako će za osam posto biti umanjeno financiranje muzejsko-galerijske djelatnosti, 10 posto manje će financirati knjigu, 44 posto bit će manje za zaštitu nepokretne kulturne baštine, 25 posto za investicije. Računaju, pak, na porast spomeničke rente za jedan posto.

U brojkama, proračun za kulturu iznosit će milijardu i 115 milijuna kuna, a na programsku djelatnost odlazi 551 milijun i 309 tisuća. Usporedbe radi, u 2008. programski dio iznosio je 626 milijuna kuna.

'Proračun nije razvojan, ali nije ni katastrofičan', rekao je ministar kulture Božo Biškupić.

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI MORA BITI GOTOV

Za sljedeću godinu najavio je gradnju muzeja u Vučedolu, obnovu dvorca Eltz i parka – u koji se ulaže 17 milijuna kuna više no tijekom ove godine, a sve bi trebalo biti gotovo tijekom 2009. budući da je projekt vezan uz kredit Europske banke za razvoj. Usto, najavio je dovršetak Muzeja evolucije Hušnjakovo, Muzeja antičkog stakla i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

'Muzej suvremene umjetnosti mora biti otvoren; ove godine utrošeno je 38 milijuna kuna od Ministarstva i isto toliko od Grada Zagreba. Ovih dana Grad Zagreb trebao bi sklopiti ugovor o opremanju prostora i čim to riješe, krećemo s daljnjim financiranjem', istaknuo je Biškupić.

Najavio je organizaciju visokoškolskog obrazovanja za plesne pedagoge, izmjene Zakona o knjižnicama, Zakona o muzejima i Zakona o kulturnoj baštini.

Nakon još uvijek aktualne svijetom putujuće izložbe Suvremenog hrvatskog crteža, na put se sprema Suvremena hrvatska skulptura – prvo u Beč, a potom dalje. Kao kulturnu poslasticu, Biškupić je istaknuo 'veliku nacionalnu izložbu' - Slavonija Baranja i Srijem – koja će biti otvorena u Klovićevim dvorima.

SAMO SU JAPANCI I KINEZI ISPRED HRVATSKE

Osvrćući se na učinjeno u 2008, kao najveće uspjehe Ministarstva kulture istaknuo je uvrštavanje Starigradskog polja na Hvaru na listu svjetske baštine UNESCO-a, uspješan hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Leipzigu, potporu knjižarama i promicanje kulture čitanja, projekt poticanja poduzetništva u kulturi za koji je konkuriralo preko 400 programa, profesionalizaciju amaterskih kazališta, novi Audiovizualni centar. Ponosan je i na prijavu 16 nematerijalnih kulturnih dobara za UNESCO-vu svjetsku listu fenomena. 'Od Hrvatske, više su prijavili samo Kina i Japan', rekao je Biškupić.

VIJEĆE ZA MEDIJE TREBA BITI AKTIVNIJE

Na upit o sve većem kršenju medijskih sloboda i napadima na novinare komentirao da je to u nadležnosti nezavisnog Vijeća za elektroničke medije, koje je osnovalo Ministarstvo kulture. 'To je tijelo kojem je dužnost da reagira, no trebali bi biti aktivniji.' Osvrnuo se i na moguću koliziju novodonesenog Zakona o golfu s mrežom Natura – zaštićenim područjima. Biškupić nije želio govoriti preciznije dok ne dođe do nekog konkretnog problema. Zaključio je tek da će se u tim situacijama gradnje terena za golf na zaštićenim područjima uvijek morati pitati Ministarstvo kulture.