sućut ministrice

Obuljen-Koržinek: Silvija Luks zadužila je hrvatsko novinarstvo

23.01.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti obitelji novinarke i urednice Silvije Luks, čija je dugogodišnja bogata karijera voditeljice i urednice obilježila hrvatsku medijsku scenu u proteklih više od pola stoljeća

"Pripadala je generaciji novinara koji su izgrađivali sjajan opus vanjskopolitičkog novinarstva. Tečno govoreći francuski i engleski jezik, usavršavajući i prateći međunarodne odnose, nametnula se obrazovanjem, znanjem i profesionalnošću, neophodnim temeljem za sjajne intervjue s mnogim svjetskim političarima i zvijezdama", navela je Obuljen Koržinek u izrazima sućuti koje je uputila u ime Vlade RH, Ministarstva i svoje osobno.

Znatiželjni novinarski nerv i energija, nisu Silviju Luks uljuljali na elitnoj razini visoke politike. S jednakom snagom i stručnošću, neustrašivo je izvještavala s kriznih žarišta, istaknula je ministrica kulture i medija,

"Na stotine intervjua, emisija, komentara, izvješća i reportaža, velika je ostavština kojom je Silvija Luks zadužila hrvatsko novinarstvo. Radila je kao urednica, komentatorica, voditeljica u hrvatskim i medijima bivše države, dopisnica iz SAD-a i Francuske i kao predsjednica Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije", dodaje se u izrazima sućuti.

Dio karijere Silvija Luks provela je u diplomaciji, a za svoj rad dobila je najviše francusko odličje, orden "Viteza nacionalnog reda".

Osim nacionalne televizije, surađivala je od sredine 70-ih godina prošloga stoljeća i s mnogim drugim televizijskim kućama u svijetu, a hrvatska nacionalna novinarska udruga odala joj je priznanje nagradom "Marija Jurić Zagorka" Hrvatskog novinarskog društva, stoji u poruci sućuti ministrice Obuljen Koržinek.

Silvija Luks Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća

Silvija Luks jedno je od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća, a mnogi su je svrstavali u doajene novinarstva. Kako je izvijestio HND, preminula je u nedjelju u 79. godini života.

Rođena 19. veljače 1944. u Sremskoj Mitrovici i nakon završene klasične gimnazije u Zagrebu, Silvija Luks diplomirala je 1973. na Pravnom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta, nakon čega je svoje obrazovanje nastavila u Parizu i to na prestižnoj Sorboni.

Cijelo to vrijeme, još od srednjoškolskih dana, Silvija Luks bavila se novinarstvom, a već s 20 godina je započela svoj rad na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, da bi potom prešla na Televiziju Zagreb. 70-ih godina prošlog stoljeća postala je dopisnica iz Angole, a potom se kao autorica iskazala u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura srca, Moja zemlja i dr.

Nakon što je 90-ih na Yutelu radila kao direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, Silvija Luks prešla je u diplomaciju, da bi se u razdoblju od 2000. godine ponovno vratila na HTV gdje je radila kao urednica emisija, komentatorica i mentorica. Bila je specijalna dopisnica iz SAD-a, potom stalna dopisnica iz Francuske, a potom je postala predsjednica Nadzornog odbora HRT-a.

Tijekom svoje karijere surađivala je s mnogim svjetskim televizijama, a bila je i aktivna članica HND-a te jedno vrijeme predsjednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara HND-a.