izvjestilo ministarstvo

Objavljene potpore za književno stvaralaštvo u 2023., nove romane pišu Perišić, Ferić i Prtenjača, odbijeni Rudan i Ivanišević

27.12.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Ministrica kulture donijela je odluku o financiranju 68 autorskih projekata u ukupnom iznosu od 2.079.000,00 kuna

Izašli su rezultati natječaja Ministarstva kulture i medija za potporu književnom stvaralaštvu u 2023. godini. Poziv je bio otvoren od 29. lipnja do 15. rujna 2022. godine, a pristiglo je ukupno 170 prijava.

Među dobitnicima potpora su, između ostalih, i autori i autorice poput Ludwiga Bauera, Ane Brnardić Oproiu, Zorana Ferića, Drage Glamuzine, Ene Katarine Haler, Dorte Jagić, Roberta Perišića, Lane Pukanić, Marka Pogačara, Ivice Prtenjače, Slobodana Šnajdera, Zorana Žmirića... Čitavu listu dobitnika potpora književnom stvaralaštvu možete pogledati ovdje.

Među onima koji nisu dobili potporu za svoja nova književna djela su i neka poznata imena: Snježana Banović, Elvis Bošnjak, Ivica Ivanišević, Dražen Katunarić, Vedrana Rudan... Čitavu listu odbijenih programa i autora možete pogledati ovdje.

U skladu s propozicijama Javnoga poziva prvi krug vrednovanja obuhvaćao je anonimni dio autorske prijave, odnosno Povjerenstvima su upućeni sinopsisi budućih djela i ogledni arci, odnosno uzorci gotovoga teksta. Na temelju tih materijala izdvojeni su projekti koji su ušli u uži izbor za dodjelu potpora. Nakon uvida u kompletnu dostavljenu dokumentaciju. koja je uključivala biobibliografiju i dvije preporuke relevantnih stručnjaka. doneseni su prijedlozi da dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2023. godini.

Na temelju njihovih prijedloga ministrica je donijela odluku o financiranju 68 autorskih projekata u ukupnom iznosu od 2.079.000,00 kuna. Dodijeljene su tri jednogodišnje potpore od 84.000,00 kn, 22 polugodišnje potpore od 42.000,00 kn i 43 tromjesečne potpore od 21.000,00 kn.

Sufinanciran je autorski rad na četiri djela namijenjenih djeci i mladima te na 14 prijevoda sa sljedećih jezika: ruskoga, njemačkoga, poljskoga, latinskoga, ukrajinskoga, francuskoga, engleskoga i kineskoga. Među sufinanciranih projektima najviše je romana (31), a slijede poezija (10) i knjige priča (4).

S autorima kojima je odobrena potpora sklopit će se ugovor o korištenju sredstava Ministarstva, a odobrena će se sredstva isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7.000,00 kn. Autori se na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva mogu ponovo prijaviti nakon objavljivanje knjige za rad na kojoj su zadnji put koristili ovaj oblik potpore, javljaju iz Ministarstva.