Architizerov odabir

Projektu Karlovačkog slatkovodnog akvarija dvije prestižne nagrade

13.04.2017 u 09:47

Bionic
Reading

3LHDov projekt Karlovačkog slatkovodnog Akvarija osvojio je dvije A+Awards nagrade koje dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi - Architizer. Karlovački slatkovodni akvarij pobijedio je u kategoriji Architecture +Landscape posvećenoj inovativnim projektima koji stvaraju prirodan okoliš. Osvojio je nagradu žirija A+Award i nagradu čitatelja portala A+Popular Choice Award.

Program A+Awards petu godinu za redom promiče najbolje projekte i proizvode iz područja arhitekture i produkt dizajna te njihov potencijal da imaju pozitivan utjecaj na svakodnevni život. Zahvaljujući popularnosti portala i programa A+Awards, nagrađeni projekti predstavljaju se publici od preko 400 milijuna korisnika i čitatelja Architizera. Za svaku od kategorija žiri odabire pet finalista. Među finalistima žiri odabire pobjednike i dobitnike A+Awards nagrada za pojedinačne kategorije. On-line zajednica među finalistima glasovanjem odabire svoje favorite i dobitnike nagrada A+Popular Choice Awards, stoji u priopćenju.

  • +2
Projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jure Živković

Zgrada Karlovačkog slatkovodnog akvarija akvarija uklopljena je u prirodni okoliš uz Koranu te je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti i tradicijske kulture. Scenarij izložbe je linearan i prati čitav tok krške rijeke, od 'izvora“' na trgu, preko rampe s akvarijima, špilje i tunela do akvarija koji prikazuju močvarna staništa i sedrenu barijeru.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom 'Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium' kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. u iznosu 36.222.282,45 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kn.