OPERA, DRAMA, KONCERTI, IZLOŽBE

Program 55. splitskog ljeta

12.06.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Glazbeni program 55. splitskog ljeta ove godine postaje dijelom međunarodnog festivala Europsko glazbeno ljeto, koji okuplja partnere iz četiriju zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije i Češke, a potiče ga i potpomaže Europska zajednica. Cilj je festivala razmjena vrijednih glazbenih programa, da bi se publika europskih zemalja upoznala s kulturnim nasljeđem raznih dijelova Europe

Carmina Burana: baletno – operna premijera na otvaranju 55. splitskog ljeta

Uglazbivši zbirku svjetovnih poema iz 11. i 12. stoljeća, Carl Orff je 1935. godine stvorio scensku kantatu čija je jedinstvenost shvaćena odmah i čija je popularnost neprestano rasla. Splitska premijera objedinit će baletni i operni ansambl splitskog HNK na najvećem splitskom trgu Prokurativama, u koreografiji Youri Vamosa, pod glazbenim vodstvom mo. Ive Lipanovića te uz soliste Ivanu Kladarin - sopran, Joachima Seippa - bariton i Svetu Matošića Komnenovića - tenor.

Operni program u znaku Verdija i Gotovca

Nepisano pravilo Splitskog ljeta - da nema festivala bez Verdija - ove je godine dvostruko poštovano.
Solisti, zbor i orkestar Opere HNK Split najprije će 22. i 24. srpnja pod ravnanjem mo. Vjekoslava Šuteja i u režiji Georgija Para na Peristilu izvesti njegovog herojskog 'Nabucca', a 30. srpnja i 1. kolovoza pod ravnanjem mo. Ivana Repušića i u režiji Petra Selema pridružit će  i veličanstvenog 'Don Carlosa'.

Najpopularniju nacionalnu operu, Gotovčeva 'Eru s onoga svijeta', Opera HNK Split pod vodstvom mo. Harija Zlodre i u režiji Krešimira Dolenčića već treću godinu zaredom davat će pod otvorenim vrličkim nebom, u rodnom mjestu Gotovčeve glazbene inspiracije.

Čak osam koncerata Europskog glazbenog ljeta održat će se u Meštrovićevom kašteletu od 21. srpnja do 14. kolvoza. Ciklus će otvoriti jedan od najboljih europskih komornih ansambala Trio Smetana i češka pijanistica Jitka Čechová 21. i 23. srpnja; nastavit će ga jedinstvenim programom starohrvatske tradicijske glazbe francuski vokalni ansambl Dialogos, pod vodstvom Katarine Livljanić, i hrvatska pjevačka skupina Kantaduri pod vodstvom Joška Ćalete 29. srpnja.

Kolovoz će glazbeno otvoriti talijanski violinist, pijanist i skladatelj Luca Ciarla, čijim će nastupom otpočeti ciklus stilski i žanrovski raznovrsnih koncerata: od etna i klasike do suvremenih jazz inačica. Nastavit će ga jazz duo Jure Tori (harmonika) i Ewald Oberleitner (kontrabas), potom slovenski ansambl Funtango interpretacijama Piazzolle, Vivaldija i Milesa Davisa, a pridružit će im se pjevačica Caitriona O’Leary i njezina skupina Dulra, koji će nas vratiti u svijet rane glazbe i tradicionalnih irskih napjeva. Ciklus će na zatvaranju 55. splitskog ljeta zaključiti violinist svjetskog glasa Stefan Milenkovich, uz Komorni ansambl Europskog glazbenog ljeta.

Premijerni dramski program: 'Moje dijete' i 'Ribarske svađe'

Gostujući dramski naslovi: od 'Mr. Singlea, Željka Vukmirice, do 'Kaligule' Tomaža Pandura

Gostovanje državnog baleta iz Ankare s predstavom 'Život i tango'

Izložbeni program: Meglić, Filipin, Bunk, Žnidaršič