pet kategorija

Proglašeni pobjednici National Geographic foto natječaja za 2023.

11.10.2023 u 15:45

  • +4

National Geographic foto natječaj za 2023.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

National Geographic dodijelio nagrade u pet kategorija

Ovogodišnji foto natječaj National Geographic službeno je završen prošlotjednom dodjelom nagrada za najbolje fotografije. Pobjednici su Dejan Henčić u kategoriji Nagrada publike s fotografijom 'Svijetlo u tami', Ankica Molnar s fotografijom 'Jeleni' u kategoriji Životinje, Robert Pongrac u kategoriji Ljudi s fotografijom 'Povratak u neka davna vremena', dok je 'Jutarnji mir' Šime Barešića pobjednik u kategoriji Krajolici. Prvo mjesto u kategoriji Po noći s fotografijom 'Noćna ljepota' osvojio je Sandro Puncet koji je ujedno i ukupni pobjednik ovogodišnjeg foto natječaja.

Dodjeli nagrada prisustvovalo je i troje članova žirija koji su odabrali pobjednike foto natječaja – Melanie Wagner, National Geographic fotografkinja, Aline Deschamps, francusko-tajlandska fotografkinja i Canon brand ambasadorica te Davor Petričić, nagrađivani akademski snimatelj i fotograf.

Melanie Wagner, poznata po fotografiranju prirode i životinja za National Geographic, objasnila je kako pristupa fotografiranju i zašto je to jedan od najboljih načina pripovijedanja. 'Svojim fotografijama želim povezati ljude s prirodom i pokazati im koliki je naš utjecaj na nju, na sva živa bića koja u njoj obitavaju. Većinom se fotografi žele približiti subjektu fotografije, no ja se uvijek odmičem i ostavljam prostora između nas kako bih fotografije što realnije dočarale trenutak zarobljen u vremenu. Fotografije su vrsta pripovijedanja i imaju veliki utjecaj na publiku – osvještavamo ljude prirodi oko nas te zagovaramo njeno bolje sutra', tvrdi Melanie.

Francusko-tajlandska fotografkinja i Canon brand ambasadorica, Aline Deschamps, okupljenima je dala svoj recept za uspješnu fotografiju. Kazala je kako prvo uvijek odloži fotoaparat i upozna ljude koje želi fotografirati. Tako stvara određenu povezanost sa subjektima da bi dobila pristup intimnim, ljudskim trenutcima koje inače ne bi mogla uhvatiti. 'Posljednjih godina tehnologija se rapidno razvija i danas svjedočimo fotoaparatima koji imaju vrhunski autofokus i mogu prepoznati određene stvari u kadru, poput psa ili konja. Mogli bismo reći da dio posla fotoaparati odrađuju umjesto nas, što znači da se umjesto na tehnički dio posla, možemo fokusirati na stvaranje priče iza fotografije. To je najveća vrijednost kvalitetne opreme i novih tehnologija', rekla je Aline.

Pobjednici svih kategorija nagrađeni su Canon fotoaparatom za mnogo novih, inspirativnih fotografija, dok je glavni pobjednik osvojio i novčanu nagradu Privredne banke Zagreb u iznosu od 3.000 EUR.