'KRALJ ISUS'

Pročitajte ulomak iz najkontroverznijeg romana svih vremena

15.08.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Robert Graves u romanu 'Kralj Isus' opisuje antičku Judeju i političko-religiozne spletke koje su njome vladale oko početka naše ere u istoj jetkoj maniri kojom je pisao vjerojatno najpoznatiji svjetski bestseler dvadesetog stoljeća 'Ja, Klaudije'. Roman je u centar medijske pažnje dospio zbog izrazite kontroverze oko autorova narativa po kojem je Isus došao na svijet kao i svi drugi ljudi, a ne bezgrešnim začećem

'Kralj Isus' proglašen je jednim od najkontroverznijih povijesnih romana svih vremena.

U Gravesovu romanu o počecima kršćanstva, pored Isusa, gotovo jednako važnu ulogu ima Isusova majka Marija. Priča (ali i sudbina čitave zapadne civilizacije) zapliće se oko tajne veze Marije i judejskog prestolonasljednika Antipatera iz koje se, prema Gravesu, rodio Isus.

Knjiga je poznata i kao 'Gravesovo ateističko evanđelje', a opisuje Isusovo obiteljsko porijeklo, njegov vjerski i politički angažman u tadašnjoj rimskoj provinciji Judeji i njegov život od rođenja do smrti. Kao i u drugim svojim povijesnim romanima, autor se uglavnom drži povijesne priče, ali u nju interpolira elemente drugih povijesnih činjenica, zatim predaja i mitova kako bi stvorio autentičnu sliku određenog vremena.

Robert Graves (1895-1985) jedan je od najuvaženijih i najutjecajnijih engleskih pjesnika 20. stoljeća, a kao prozaik ostvario je velik uspjeh popularizirajući povijesne teme na posve netrivijalan način pridajući likovima svojih romana suvremenu živost i plastičnost. Prijevod 'Kralja Isusa' dio je Sandorfova projekta izdanja Izabranih djela Roberta Gravesa – aktualiziranja kvalitetne žanrovske proze visoke književne vrijednosti velikog engleskog stilista.

Poglavlje koje vam donosimo opisuje odnos Antipatera i njegova oca, kralja Heroda, neprikosnovenog vladara i zloglasnog tiranina, koji u skandaloznom povijesnom obratu koji u ovom romanu izvodi Robert Graves, postaje nitko drugi doli – Isusov djed.

Ulomak romana pročitajte ovdje