ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Prezentacija završnih radova i sadržaja filmaša

29.08.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Održane su prve prezentacije programskih sadržaja Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić'

Prezentacija završnih radova i sadržaja 14. škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić', koja je ove godine trajala od 19. do 29. kolovoza, održalo se u kin dvorani Centra za kulturu Čakovec u Čakovcu.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je desetodnevni obrazovni program namijenjen nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama, kao i voditeljima filmskih i videodružina.

Program Škole raspoređen je u devet radnih dana tj. 90 nastavnih sati (cjelodnevni rad) u oblicima rada: predavanja, metodičke radionice, videoradionice (kao samostalni programi), projekcije filmova, skupne rasprave o filmu.

Damir Čučić na snimanju dokumentarnog filma o slijepom dječaku

Ovogodišnja Škola medijske kulture koja se treći put zaredom održala u Čakovcu, okupila je čak 103 polaznika koji su pratili predavanja prof. Krešimira Mikića, Marka Rojnića, Hrvoja Turkovića, Brune Kragića, Midhata Ajanovića, Diane Nenadić, Tomislava Šakića, Etamia Borjana, Janice Tomić, Rajka Petkovića i Ivane Keser

Svi zainteresirani polaznici uživali su i u bogatom programu popodnevnih predavanja i vježbi, od filmskih vrsta, filma i stripa, braka iz ljubavi ili iz interesa, zaštite audiovizualnoga gradiva, analiza klasičnih filmova, vježbi i metodičkih vježbi, o kojima su govorili Hrvoje Turković, Josip Grozdanić, Carmen Lhotka, Nikica Gilić, Krešimir Mikić, Ana Đorđić i Jelena Modrić

Radionica za dokumentarni film voditelja Damira Čučića, ovogodišnjeg pobjednika Pula Film Festivala, okupila je devet polaznika, radionica za igrani film Snježane Tribuson i radionica za TV-reportažu Dražena Ilinčića po četvero, radionica za animirani film Ede Lukmana pet u početničkoj i troje u naprednoj grupi, specijalizirana radionica za kameru i snimanje Borisa Poljaka osam, specijalizirana radionica za montažu Ivane Fumić i Slavena Zečevića deset, radionica filmskog scenarija Zvonimira Jurića šest polaznika, radionica za postprodukciju zvuka Dubravke Premar četvero, za digitalnu fotografiju Darija Petkovića četvero u početničkoj i osmero u naprednoj skupini, radionica radio reportaže Višnje Biti četvero, a radionica radio drame Vedrane Vrhovnik pet polaznika, a u radionici za glumu Leona Lučeva devet, a u radionici za digitalizaciju i digitalnu restauraciju voditelja Carmen Lhotka i Tomislava Vujnovića bilo sedam polaznika.

Prezentacija rezultata ovogodišnjih polaznika, zbog opsega i brojnosti radova, održana je u dva dijela, od kojih je prvi započeo u utorak, 28. kolovoza u 19.00 sati, uvodnim riječima predsjednika Savjeta Škole medijske kulture dr. sc. Nikice Gilića i voditeljice Škole Vere Robić-Škarica. Naglašeno je kako će se stvarni rezultati polaznika Škole vidjeti u budućnosti, kada se vrate u škole, klubove i udruge i stanu primjenjivati naučeno u svakodnevnu radu.

Sudionici na završnoj prezentaciji

U srijedu, 29. kolovoza, prezentacija je nastavljena u 9.30, a započela je uvodnim riječima Dražena Ilinčića o radionici za TV-reportažu i prikazivanjem njihova tri rada, svakoga u trajanju od po šest minuta, Oldtimer, o Muzeju starih automobila u Selnici, Dragi naš kalamper, o čuvenom međimurskom krumpiru i Kokošari, o misterioznim i učestalim krađama kokoši u Međimirju. Edo Lukman govorio je o radu radionice za animirani film koja se ove godine pozabavila animacijom plesa i prikazao ovogodišnji rezultat naslovljen Raspoloženi za ples, Zvonimir Jurić virtualno predstavio pet scenarija koje je ove godine sačinilo šest polaznika radionice za scenarij, a Boris Poljak prezentirao rad polaznika radionice za kameru i snimanje pa prikazao njihovu ovogodišnju crno-bijelu petominutnu vježbu Paint It Black., stilski prilagođenu detektivskim filmovima iz sredine prošlo ga stoljeća.

O svim je radovima prikazanim u oba dana prezentacije rezultata ovogodišnje Škole medijske kulture analitički progovorio prof. dr. Hrvoje Turković

Na kraju prezentacije ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar usporedio je suštinu rada u ŠMK s temeljima kakve vrijedne zgrade, naglasivši da su doduše temelji obično ružni i neprivlačni, a ovi su baš obećavajući i ohrabrujući, ne samo za školsko i klupsko filmsko stvaralaštvo nego i za hrvatsku kinematografiju u cjelini, dok je Nikica Gilić ponovio svoju konstataciju o rezultatima koji se tek očekuju i pozvao na sudjelovanje na petnaestoj, jubilarnoj Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja će se od 19. do 29. kolovoza 2013. godine održati u Čakovcu.