U 88. GODINI

Preminuo velikan hrvatskog glumišta Tonko Lonza

23.12.2018 u 19:28

Bionic
Reading

Kako prenosi portal Teatar.hr, poznati hrvatski glumac i kazališni pedagog, Tonko Lonza, preminuo je u 88. godini života

Tonko Lonza, (pravo ime Antun), hrvatski je glumac rođen u Zatonu kraj Dubrovnika, 28. rujna 1930. godine.

Kao mladić nije želio biti glumac. Aktivno se bavio radioamaterstvom, vježbao Morzeovu abecedu i nakon završene dubrovačke gimnazije upisao studij strojarstva u Zagrebu. Međutim, već na prvom semestru prebacuje se na studij glume.

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1955. godine, a u Dramskome kazalištu Gavella bio je angažiran do 1968. godine, da bi deset godina kasnije svoj glumački dom pronašao u zagrebačkom HNK-u.

Od 1953. glumio je na Dubrovačkome ljetnome festivalu, a od 1981. godine profesor je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

  • +7
Preminuo Tonko Lonza Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Najzapaženije uloge ostvario je na kazališnim daskama, a mnogi će ga pamtiti po ulogama u filmu 'Novinar' redatelja Fadila Hadžića, filmske ekranizacije 'Glembajevih' pod redateljskom palicom Antuna Vrdoljaka i filmu 'Kontesa Dora' dramaturga Zvonimira Berkovića.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Tijekom profesionalne karijere, Lonza je često nastupao na radiju i televiziji, a 1992. godine uručena mu je nagrada 'Vladimir Nazor' za životno djelo.