u 77. godini

Preminuo Terry Jones, jedan od osnivača kultnog Montyja Pythona

22.01.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Jedan od osnivača kultne serije 'Leteći cirkus Montyja Pythona' i redatelj tri njihova filma Terry Jones preminuo je u 77. godini, potvrdio je za britanske medije njegov agent

Jones je 2016. godine objavio da već godinu dana boluje od frontotemporalne demencije i postao je javno lice te bolesti.

  • +4
Terry Jones Izvor: EPA / Autor: DANIEL LEAL-OLIVAS

Bio je jedan od osnivača kultne komičarske skupine Monty Python, a režirao je njihove filmove 'Smisao života Montyja Pythona', 'Brianov život' i 'Monty Python i Sveti gral'. Nakon raspada pajtonovaca s Michaelom Palinom kreirao je TV seriju 'Ripping Yarns' i nastavio snimati filmove poput 'Personal Services' i 'Erik Viking'. Snimao je i televizijske dokumentarce, napisao 20-ak knjiga za djecu te pisao komentare u Guardianu i Observeru o 'ratu protiv terorizma'.

Rođen je 1942. u Colwyn Bayu u Walesu, a s Michaelom Palinom upoznao se tijekom studija književnosti na Oxfordu. Zajedno su sudjelovali u nizu TV emisija i serija, sve dok im se 1969. godine nisu pridružili John Cleese i Graham Chapman s Cambridgea te Eric Idle i animator Terry Gilliam. Ta šestorica genijalnih komičara napravila su malu revoluciju u svijetu televizije. Njihov zajednički pothvat znan kao 'Leteći cirkus Montyja Pythona' trajao je do 1974. godine, a Jones je uglavnom sve skečeve nastavio pisati u tandemu s Palinom.

Izvor: Društvene mreže

'Leteći cirkus Montyja Pythona' bila je jedna od najutjecajnijih emisija u povijesti BBC-ja, bio je to potpuno nov format humoristične serije, ali i novi, radikalniji tip humora. Jones će zauvijek ostati zapamćen po briljantnim utjelovljenjima ženskih likova u seriji.

S vremenom je Terry Jones postajao sve zainteresiraniji za režiju. 'Bio sam pravi gnjavator dok smo snimali seriju 'Leteći cirkus'', kazao je jednom prilikom, aludirajući na to kako nije želio samo glumiti, nego i donositi redateljske odluke, pa se prihvatio režije njihovog prvog originalnog filma 'Monty Python i Sveti gral' te ga je režirao s Terryjem Gilliamom. 'Ako se svih šest nas smijalo nečemu, onda smo osjećali da je to ok i da s time treba nastaviti. A za mene je bilo pitanje kako prenijeti na ekran taj trenutak u kojemu svi prolazimo kroz tekst i smijemo se', kazao je jednom prilikom.

Izvor: Društvene mreže

Režirao je i 'Smisao života Montyja Pythona' 1983., u kojemu je odigrao jednu od svojih najupečatljivijih uloga, onu grotesknog i poprilično odvratnog, divovskog gospodina Mr Creosotea, koji eksplodira od prejedanja.

Nakon što su se Pythoni dogovorili da više neće snimati filmove, Jones se posvetio drugim projektima poput 'Erika vikinga' iz 1989. s Timom Robbinsom, koji je snimio prema vlastitoj knjizi za djecu. TV serije koje je nastavio snimati najčešće su se bavile poviješću srednjeg vijeka, objavio je i dvije knjige o srednjovjekovnom pjesniku Geoffreyju Chauceru, osmislio dječju animiranu seriju 'Blazing Dragons' te pisao bajke poput 'Nicobobinusa'.

Režirao je samostalno film 'Brianov život' u kojemu je također odigrao jednu od svojih legendarnih ženskih uloga, onu Brianove majke koja objašnjava sljedbenicima: 'On nije mesija, on je vrlo zločesti dječak!'

Izvor: Društvene mreže

Bio je žestok protivnik rata u Iraku, o čemu je napisao niz novinskih članaka, ali i knjigu 'Rat Terryja Jonesa protiv rata protiv terorizma' 2004. godine. Posljednji projekt koji je potpisao kao redatelj komedija je iz 2015. 'Absolutely Anything', u kojoj su sudjelovali svi živući pajtonovci, ali kritike su bile hladne.

Dva puta je bio u braku, biokemičarka Alison Telfer bila mu je supruga od 1970. do 2012., kad je upoznao 41 godinu mlađu Anna Söderström, kojom se oženio i dobio još jedno dijete.