ZASLUŽAN I ZA NAZIV SKUPINE

Preminuo suosnivač Montažstroja i dramaturg Oleg Mađor

22.10.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Dramaturg i jedan od osnivača kazališta Montažstroj Oleg Mađor preminuo je 19. listopada u Zagrebu, potvrdili su njegovi prijatelji i kolege iz Montažstroja

Oleg Mađor rođen je 31. siječnja 1968. u Zagrebu, u kojem je diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. S Borutom Šeparovićem djelovanje Montažstroja započeo je 1989., točnije 22. prosinca, na tadašnji Dan armije, kada su manifestno proglasili 'Teatralizaciju nogometne kulture' i samoinicijativno se, bez službenog poziva, uvrstili u program otvorenja retrospektivne izložbe slikara Kazimira Maljeviča u tadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti na Katarininu trgu u Zagrebu.

Pod nazivom 'Kopačka u galeriji', umjetnička akcija u kojoj je nastupilo 11 mladića između 16 i 22 godina, u kostimima nalik onima na Maljevičevoj slici 'Sportaši', bila je performans objave javnog djelovanja kazališne skupine Montažstroj čiji je sam naziv konstruirao Mađor, na tragu metode 'montaže atrakcija' Sergeja Ejzenštejna, kao svojevrsnu mašinu za proizvodnju atrakcija.

Mađor je kao dramaturg radio i na prvoj cjelovečernjoj predstavi Montažstroja, 'Vatrotehni' iz 1990., temeljenoj na Eshilovoj legendi o Prometeju i izvedenoj u derutnom pogonu napuštene destilerije Badel u Zagrebu. Potpisuje libreto, dramaturgiju i tekst 'Rap opere 101' iz 1991., prve rap opere na svijetu, koja je sjedinjavala strojnicu kalašnjikov s estetikom videospotova. Osnovni joj je motiv mitski i podrijetlom iz Sofoklove drame, ali na mjesto poniženog, uvrijeđenog i konačno prevarenog grčkog ratnika Filokteta stupa Mihail Timofejevič Kalašnjikov, tvorac prve slavenske strojnice koja nosi njegovo ime.

Sa Šeparovićem je Mađor 1991. osmislio i umjetničku instalaciju/performans 'Hop i Ras2', na kojoj je Montažstroj izložio 'samog sebe', odnosno izvođače je u prostoru Galerije Forum postavio kao četiri kinetičke skulpture, dodajući im kazališne objekte i predmete, poput prototipa strojnice kalašnjikov, invalidskih kolica, spaljenih cipela, ručne sirene za zračno uzbunjivanje itd. Akcija je bila posveta hrvatskim braniteljima.

Za plesnu predstavu 'Everybody goes to disco from Moscow to San Francisco - Mix' iz 1994., čiju dramaturgiju također potpisuje Mađor, Montažstroj je na 4. festivalu Rencontres Internationales Chorégraphiques de Bagnolet u Francuskoj osvojio posebnu nagradu međunarodne komisije, nakon čega je uslijedila svjetska turneja. Predstava je kombinacijom kazališta, sporta, golotinje, nasilja i seksa promatrala matematičko umnožavanje nasilja te njegovu posljedicu - ultranasilje.

Ispraćaj Olega Mađora bit će 24. listopada u 12.15 sati u krematoriju na Mirogoju.