GUBITAK ZA GLAZBU

Preminuo skladatelj i pedagog Nikša Njirić

03.08.2016 u 17:02

Bionic
Reading

U Zagrebu je 31. srpnja 2016. u devedesetoj godini života preminuo hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog Nikša Njirić

Rođen je 13. travnja 1927. u Dubrovniku. Studij kompozicije završio je 1951. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Krste Odaka. Od 1955. do 1978. radio je kao nastavnik na više zagrebačkih srednjih općeobrazovnih i glazbenih škola. Od 1978. do umirovljenja 1992. radio je na Pedagoškoj akademiji, kasnije Filozofskom fakultetu pedagogijske znanosti u Zagrebu, prvo kao viši predavač, a potom kao izvanredni profesor. Autor je i koautor brojnih udžbenika i metodičkih priručnika za glazbene i općeobrazovne škole, a bavio se i glazbenom publicistikom.

Iza Nikše Njirića ostaje veliki opus koji stilski pripada tradicionalnoj tonalitetnoj glazbi s osloncem na glazbeni folklor i umjereni modernizam. Glazbu je stvarao cijelog života uz druge svoje profesionalne obveze, a posebnu marljivost i kreativnost pokazao je nakon umirovljenja. Iako u dubokoj starosti, otišao je iznenada, a skladao je do posljednjih dana svog bogatog života. Bio je posebno omiljen među izvođačima jer se rado i brzo odazivao darivajući ih novim djelima koja su rado izvodili, a njihova ih publika dobro prihvaćala.


Okušao se na brojnim glazbenim područjima: od simfonijske i koncertne glazbe do specifičnih sastava poput tamburaških i mandolinskih ansambala. Opsegom i značajem posebno se ističe njegov komorni opus za najrazličitije instrumente i sastave te zborska djela. Više nego ijedan drugi hrvatski skladatelj pisao je glazbu za djecu.

Osim kroz brojne izvedbe, mnoge njegove skladbe potvrdile su se nagradama i priznanjima na glazbenim natjecanjima, smotrama i festivalima. Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Posljednji ispraćaj Nikše Njirića bit će u četvrtak, 4. kolovoza 2016. u 14:10 sati na zagrebačkom groblju Miroševac.