NAKON KRATKE I TEŠKE BOLESTI

Preminuo poznati makedonski pisac i dramaturg Goran Stefanovski

28.11.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih makedonskih dramskih pisaca Goran Stefanovski, koji je živio i radio u Velikoj Britaniji, umro je 27. studenoga u 66. godini, poslije kratke i teške bolesti. Vijest su donijeli regionalni mediji, a potvrdili su nam iz Sajma knjiga u Istri gdje je Stefanovski trebao uskoro gostovati

Goran Stefanovski jedan je od najplodnijih i najpoznatijih makedonskih dramskih autora, autor preko 30 drama od kojih su najpoznatije 'Divlje meso', 'Tetovirane duše', 'Let u mjestu' i 'Duplo dno'. Na ovogodišnjem pulskom Sa(n)jam knjige u Istri krajem studenoga trebao je gostovati u sklopu programa 'Makedonija čita'. Trebao je promovirati knjigu 'Odisej i druge drame', prvu knjigu te vrste na hrvatskom jeziku, priređenu i tiskanu ekskluzivno za Sajam, čiji je regionalni partner domovina Gorana Stefanovskog – Makedonija.

Rođen je 27. travnja 1952. u Bitoli. Studij književnosti i anglistike završio je u Skoplju, a dramaturgiju u Beogradu, magistriravši tezom o Beckettu.

Karijeru je počeo na televiziji, bio je asistent na Filološkom fakultetu u Skoplju, profesor drame u dramskom kazalištu u Skoplju, član makedonskog PEN, Udruženja književnika, a od 2004. član Akademije.

Osim za kazalište, Goran Stefanovski pisao je televizijske i filmske scenarije, a djela su mu prevedena na više jezika i objavljivana u više zemalja.

Krajem devedesetih godina preselio se u Englesku, gdje je predavao na londonskom sveučilištu.

Mlađi brat Vlatko Stefanovski poznati je glazbenik, osnivač rock sastava Leb i sol.