u 87. godini

Preminuo je Stephen Joyce, posljednji izravni potomak Jamesa Joycea

28.01.2020 u 10:03

Bionic
Reading

Stephen Joyce, posljednji izravni potomak Jamesa Joycea, umro je u 87. godini života u Ile de Ré u Francuskoj .

Stephen Joyce je bio sin Giorgia Joycea i unuk Jamesa i Nore Joyce, a skrbio je djedovom književnom naslijeđu, javlja The Guardian. Rodio se u veljači 1932. godine što je njegov slavni djed, pisac 'Ulyssesa' zabilježio pjesmom 'Ecce Puer', u kojoj također oplakuje smrt svog oca.

Stephen Joyce je rođen u Parizu, bio je zaposlen u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na projektima razvoja Afrike prije nego što je preuzeo upravljanje posjedom obitelji Joyce. Strogo je kontrolirao baštinu svoga djeda, pa je čak zaprijetio tužbom irskoj vladi 2004. godine kako bi spriječio javna čitanja na Bloomsday (godišnja proslava 'Ulyssesa'), često se prepirao sa znanstevnicima zbog knjiga o Joyceu i nije dozvoljavao citiranje Joyceovih djela.

'Ne samo što štitim i čuvam čistoću djedovog djela, nego i privatnost obitelji Joyce koja je često bila narušavana' kazao je u jednom razgovoru za New Yorker. Bio je vrlo rigidan i znanstvenike koji izučavaju Joyceovo djelo nazvao je jednom prilikom 'štakorima i ušima koje treba istrijebiti', piše The Guardian, pa je razumljiva reakcija Marka Traynora, upravitelja dublinskog Centra James Joyce koji je svojevremeno izjavio da su 'svi odahnuli' kad je isteklo autorsko pravo na Joyceova djela krajem 2011. jer se smanjila opasnost od odmazde Stephena Joycea prema onima koji žele izvesti ili citirati Joyceova djela.

Irski predsjednik Michael D. Higgins rekao je da je Stephen Joyce bio 'duboko posvećen onome što je smatrao da je njegova posebna dužnost obrane književnog i obiteljskog nasljeđa obitelji Joyce'.

'Taj zadatak nije se uvijek mogao provesti u skladnim odnosima za one koji su se željeli baviti životom i djelima Jamesa Joycea', rekao je Higgins, dodavši da je Stephen nedavno postao državljanin Irske.