U 71. GODINI

Preminuo fotograf Jasmin Krpan, ikona Poleta i Starta te bivši suradnik tportala

30.01.2024 u 18:55

Bionic
Reading

Nakon kratke i teške bolesti u 71. godini života u Zagrebu je preminuo poznati hrvatski fotograf Jasmin Krpan. Njegov posljednji ispraćaj bit će na Mirogoju u ponedjeljak, 5. veljače.

Krpan je dugi niz godina objavljivao fotografije u kultnom Poletu i Startu. Potpisuje, među ostalim, i dizajn omota prvog albuma Azre te singla 'Moje dnevne paranoje' Parnog valjka.

Desetljećima je radio kao suradnik francuske agencije Sipa, za koju je izvještavao je o važnim političkim događajima u tadašnjem SSSR-u, te o sukobima na Bliskom istoku i srednjoj Americi.

1985. godine njegova fotografija sa sprovoda Jurija Andropova, generalnog sekretara KP SSSR-a, objavljena je u posebnom izdanju časopisa Time, koji ju je 1999. uvrstio u izbor najboljih fotografija 20. stoljeća.

Dobar je dio života živio u Vijetnamu, o čemu je snimio i dokumentarni film ''Dobro jutro Saigon,(i laku noć)''. Na samom kraju karijere objavljivao je u listu 7Dnevno.

Krpan je 2012. objavljivao i seriju putopisa Slučajni turist na tportalu, u kojoj je na osebujan način bilježio dojmove s brojnih europskih i međunarodnih lokacija. Njegovih se putopisa možete prisjetiti ovdje.

Jasmin Krpan u pratnji odvjetnika vratio sliku u Modernu galeriju Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Svojedobno je Krpan iz Moderne galerije povukao svoju fotografiju Azra s izložnbe ‘Ikonografija grada 1950.-2000.+ - vizije grada‘, na način da je skinuo fotografiju sa zida, tvrdeći da ga nitko nije pitao za njezino korištenje.