PULSKA ARENA

Premijerna izvedba 'Carmen' oduševila publiku festivala 'Ljetna klasika'

01.08.2019 u 22:58

Bionic
Reading

Nakon izvedbi Verdijeve 'Aide' i Beethovenove 'Devete simfonije', veliko finale drugog festivala 'Ljetna klasika' Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u pulskoj Areni označila je premijerna izvedba Bizetove opere 'Carmen' koja je izvedena u četvrtak navečer u pulskom amfiteatru

Izvedbom opere čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnao je dirigent riječkog orkestra, karizmatični Yordan Kamdzhalov.

Carmen je operna priča o strastvenoj, slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati.

No, jedinstvenost tog ambijentalnog spektakla režiranog samo za pulski antički amfiteatar, što su ga scenografske i svjetlosne intervencije transformirali u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu, jest promjena perspektive.

Tako su po prvi put zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta s obzirom da je predstava izvedena na kamenim tribinama na kojima je ipak istodobno bio i dio publike.

Naslovnu ulogu tumačila je mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. U ulozi Carmen nastupila je još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom na opernim pozornicama u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj.

Tenor Aljaž Farasin imao je ulogu Don Josea a uz njih nastupili su Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina.

  • +5
Carmen Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Šokčević