'GDJE SU NESTALE ČARAPICE?'

Premijera prve predstave za bebe u riječkom Gradskom kazalištu lutaka

19.01.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvelo je 18. siječnja pretpremijerno prvu predstavu doživljajnog kazališta za bebe, 'Gdje su nestale čarapice?' po ideji i u režiji Mile Čuljak

Izvođači su Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović, ujedno koautori. Oni su na podu, zajedno s malim gledateljima. Uz pomoć rekvizita, među kojima su čarape, svjetleće kuglice i veće kugle te veliki prekrivač koji se pretvara u šator, stvaraju svijet prilagođen najmlađim gledateljima. Scena je u kontrastnim bojama, a glazba skladana u pentatonskoj ljestvici, jer je utvrđeno da ona djeci tog uzrasta najviše odgovara.

Scenografiju, kostime i vizualni identitet je osmislila Mejra Mujičić.

Kako je u rečeno u najavi, to nije klasična predstava  nego je oblik izvedbene umjetnosti na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru, kako bi se najmanjoj djeci, koja još ne mogu pratiti klasičnu priču predstave, u kazališe uvelo na doživljajnoj razini. Namijenjena je djeci do tri godine uzrasta, a mogu je pogledati i starija djeca.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka postavilo je  predstavu istražujući nove kazališne forme, nakon prošlosezonske inauguracije pripovjednog kazališta za djecu.

'Gdje su nestale čarapice?' odigrava se u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, kao početak programa 'Slatko kazalište', dijela programa Dječje kuće projekta Europske prijestolnice kulture 2020.

Dječja kuća uredit će se u tzv. Ciglenoj zgradi, u neposrednoj blizini MMSU. Zanimljivost je da su u prostoru u MMSU, u kojem će se izvoditi ova predstava, bile jaslice za radnike nekadašnje tvornice Rikard Benčić.

Premijera je na programu 19. siječnja.