'DUET ZA JEDNOG'

Ana Vilenica u prvoj hrvatskoj predstavi o borbi protiv multiple skleroze

15.01.2018 u 11:01

Bionic
Reading

U Centru mladih Ribnjak 20. siječnja Ana Vilenica i umjetnička organizacija Točka na 'i' izvode prvu hrvatsku predstavu o multiploj sklerozi, 'Duet za jednog', prema istoimenom dramskom tekstu Toma Kempinskog koji je 1986. doživio i ekranizaciju s Julie Andrews u naslovnoj ulozi, kao i nevjerojatan uspjeh na kazališnim pozornicama diljem Europe

'Ova predstava daje nadu da je moguće iscjeljenje. Ako ne fizičko, jer za tu bolest nema lijeka, onda barem duhovno i osobno. Nemam u obitelji slučajeve multiple skleroze. U tu sam temu uronila iz umjetničkih razloga', kaže Ana Vilenica, glumica koja u predstavi 'Duet za jednog' glumi violinisticu oboljelu od multiple skleroze. 

  • +5
Duet za jednog Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Domagoj Dragaš

U pitanju je istinita priča slavne glazbenice koja, nakon što joj je dijagnosticirana bolest, prestaje svirati violinu. Kako bi se izvukla iz depresije, odlazi na seanse kod psihijatra, kojeg u 'Duetu za jednog' glumi Tomislav Krstanović. 

Redateljice predstave Iva Srnec kaže da je odabrala ovaj dramski tekst jer 'precizno i humano, bez dociranja i uistinu ljudski iskreno, progovara o našim unutarnjim strahovima'. 

'Svi se bavimo drugima, a trebali bismo se posvetiti, kako ih Kempinski naziva, svojim unutarnjim akordima te se pomoću njih definirati kao ljudi. To je proces koji bi svatko ponaosob trebao proći, a ne samo oboljeli od teških bolesti. Zato se ova predstava tiče svih nas', protumačila je svoju inspiraciju za ovaj zahtjevan, ali i katarzičan kazališni komad Iva Srnec.

Scenografske mizanscene 'Dueta za jednog' složile su Marijana Miloš i Maja Marković, za kostimografiju se pobrinula Iva Šimunović, dok je grafički dizajn povjeren Imeldi Ramović. Glazbene partiture violine preuzela je Dunja Delač, a sve produkcijske zahvate obavila je Ana Miljanić.

Nakon premijere 20. siječnja repriza je zakazana za dan poslije, 21. siječnja.