remek-djelo Pietra Mascagnija

Premijera opere 'Cavalleria rusticana' u petak u splitskom HNK

11.11.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Operni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u petak, 12. studenoga premijerno će na velikoj sceni izvesti remek-djelo Pietra Mascagnija, operu 'Cavalleria rusticana' pod ravnanjem maestra Jure Bučevića i u režiji Jelene Bosančić, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare

Dirigent Jure Bučević rekao je da očekuje izvanrednu predstavu iako im je otežavajuća okolnost što zbog epidemioloških mjera može doći malo publike. Napomenuo je da je premijerna izvedba posvećena maestru Lorisu Voltoliniju​, zbog čega će svi u izvedbi biti jako emotivni.

Opera je imala premijeru na otvorenom na 67. Splitskom ljetu na Peristilu, a ova će se izvedba biti drukčija po tome što će orkestar nakon dvije godine ponovno biti 'u rupi' ispred pozornice, rekao je Bučević.

'Na prvoj probi kada smo se našli u starim-novim okolnostima, bili smo čak i malo pogubljeni jer smo u ove dvije godine navikli na neku sasvim neku drugu akustiku. Sada je to puno intimnije, puno je uži prostor, ali dolaze do izražaja neki detalji koji su se možda izgubili na Peristilu. Sigurno će biti svečano i bogato', rekao je Bučević i dodao da ne zna kako dočekati sutra jer svi znaju da jedan pozitivan test može značiti da 'jedra idu u suprotnom smjeru'.

​Redateljica Jelena Bosančić istaknula je kako je scenografija koju su za tu operu imali na Peristilu odgovarajuća i za kazalište zbog čega im je prijelaz bio iznimno jednostavan, osim što je prostor nešto uži, pa im je malo klaustrofobično, ali 'super jer ide jako dobro s glazbom'. Svi su zadovoljni tim 'lakim prijelazom', rekla je, još im je puno bolje u kući, manje je izazova, navikli su na akustiku zbog čega očekuju da će sve u petak biti divno.

Na premijeri i u subotu, 13. studenoga u ulozi Santuzze nastupit će nacionalna prvakinja sopranistica Kristina Kolar, a 16. i 20. studenoga u toj će ulozi nastupiti solistica splitske Opere Antonija Teskera.

Ulogu Turiddua tumačit će brazilski tenor Max Jota. Lola će u prve dvije izvedbe biti mezzosopranistica Irena Parlov, a u druge dvije Ivona Bosančić Lasić. Prvi put će pred splitskom publikom nastupiti brazilski bariton Rodolfo Giuliani koji će tumačiti ulogu Alfija, a Lucia će biti mezzosopranistica Stefany Findrik, najavili su u kazalištu.

Kristina Kolar koja je ulogu Santuzze prvi put pjevala na Riječkim ljetnim noćima 2010. godine, rekla je da joj je ta uloga posebno draga jer je za nju dobila jedno od najvećih priznanja struke, Nagradu Milka Trnina. Ovo joj je četvrta produkcija u kojoj nastupa u toj ulozi i nada se da će publika znati cijeniti njezin stopostotni angažman u tom projektu.

'Suradnja sa splitskim kolegama je izvrsna. Na Splitskom ljetu pjevala sam nekoliko puta. U kazalištu će biti malo drugačiji uvjeti s obzirom na to da je predstava u prostoru, ali to neće nimalo umanjiti naš trud i zalaganje da damo sve od sebe', rekla je Kolar.

Kako ističu iz splitskoga kazališta, 'Cavallerija rusticana' istovremeno je dramatično i emotivno djelo, bogato melodijskim invencijama i smjelim harmonijama kojima autor vješto dočarava vedrinu sicilijanskog sela u kojemu ljubavne strasti vriju kao vino, a postupke likova diktiraju stroge društvene norme. Moćna glazba, dinamičan i dramatičan zaplet izrastao iz vrelog sicilijanskog temperamenta govori o ljubavi i ljubomori, nevjeri, čežnji, licemjerju i fatalnoj osveti, dodaje se u najavi predstave.

Reprizne izvedbe na programu su 13., 16. i 20. studenoga.

U petak će se na velikoj sceni održati program In memoriam Cynthia Hansell Bakić u počast nedavno preminule primadone, a premijera opere bit će posvećena nedavno preminulom dugogodišnjem dirigentu Opere HNK Split maestru Lorisu Voltoliniju. Na ulazu u kazalište će biti postavljena knjiga žalosti u koju će se posjetitelji moći upisati.