dubrovačke ljetne igre

Premijera lokrumske opere 'Orlando' Georga Friedricha Händela

29.07.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Na otoku Lokrumu pokraj Dubrovnika u petak navečer u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara postavljena je premijera opere 'Orlando' Georga Friedricha Händela, u režiji Jánosa Szikore

Na konferenciji za novinare kojom je najavljena premijera, redatelj je istaknuo kako je riječ o novoj i drugačijoj verziji, dvostruko kraćoj od originala, a kojoj se likovi poigravaju s promjenama spola, a nakon izvedbe nije krio zadovoljstvo večerašnjom premijerom.

'Postoje djeca koja dođu na svijet pod sretnim zvijezdama. Mislim da se naš večerašnji nastup rodio upravo pod takvim okolnostima jer smo imali puno sretnih zvijezda. Ovaj ambijent je jedna takva sretna zvijezda. Pjevači, obožavam ih, takoder su sretne zvijezde. Dirigent, izvanredni ansambl - sve odreda sretne zvijezde. Ova je produkcija nastala pod svim ovim sretnim zvijezdama. Kad režiram, uvijek se vodim onim što zamislim u umu, i uvijek se to razlikuje od ostvarenog, ali večeras je ta razlika bila uistinu neznatna', rekao je nakon premijere Szikora.

Umjetnički voditelj i dirigent David Bates rekao je na konferenciji za novinare još početkom tjedna kako su sve emocije ovog djela napisanog davne 1773. godine aktualne još i danas.

'To je radost ove glazbe, mješavina emocija i akademskog pristupa glazbi. Sve emocije koje nastojimo dočarati su doista aktualne i danas, a djelo je napisano 1733. godine. Ovo je djelo o ljubavi, ljubomori i gdje nas ljubomora može odvesti - do ludila', rekao je Bates.

  • +2
Premijera lokrumske opere 'Orlando' Georga Friedricha Händela Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U predstavi su nastupili Owen Willets (Orlando), Ivana Lazar (Angelica), Renata Pokupić (Medoro), Marija Kuhar Šoša (Dorinda) i David Oštrek (Zoroastro), Hrvatski barokni ansambl i plesači Plesnoga studija Lazareti.

Redatelj Szikora ujedno je i autor dizajna svjetla i scenografije, kostimografkinja je Marita Ćopo, a koreografkinja Zrinka Japunčić.

Dodatne izvedbe predstave predviđene su 29. i 30. srpnja u klaustru Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu s početkom u 21.30 sati.