13. srpnja

Premijera filma Sunce mamino na Pulskom filmskom festivalu

10.07.2024 u 10:45

Bionic
Reading

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića SUNCE MAMINO, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu

Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2023. godine na filmskom festivalu 'Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film' u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru, stoji u najavi.

Sunce mamino topao je, melankolični, tinejdžerski i coming of age film za mlade, koji govori o odrastanju, emotivnim odnosima, složenim obiteljskim vezama i ljubavi kao univerzalnoj sili. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodišnjaka Relju, koji svoje usamljeno ljeto provodi tumarajući dvorištima i krovovima Beograda. Jedino što ga stvarno pokreće, gotovo do opsjednutosti, jest želja da osvoji srce Ane. Kada mu umre baka, Reljina anksiozna i distancirana majka Olga odbija organizirati sahranu zbog njihovog međusobno lošeg odnosa. Krijući od majke, Relja se sam upušta u organizaciju bakinog ispraćaja, vjerujući da će tako konačno osvojiti svoju simpatiju.

'Kako to obično biva u životu, ali i na filmu, Reljini postupci dovode do neočekivanog razvoja situacije, pa će na kraju umjesto da osvoji djevojku konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom majkom. Tema filma nadilazi tinejdžersku priču i ulazi u duboke sukobe među generacijama, nedostatku i potrazi za ljubavi. U svemu tome ima mnogo humora, pomalo specifičnog i drugačijeg u odnosu na klasičan žanr komedije, ali mislim da priča dobro komunicira sa publikom, bez obzira na godine', izjavio je redatelj Đorđević u najavi filma.

Kosta Đorđević srpski je redatelj i scenarist. 2007. diplomirao je filmsku i TV režiju, a kasnije i Master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Osnivač je i direktor produkcijske kompanije Kinematografska kuća. Njegov prvi kratkometražni igrani film Ulični hodač (2006.) premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu. Poslije nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova, 2013. snima prvi dugometražni film Skidanje, koji je osvojio više nagrada na festivalima u regiji. 2019. godine snima film Reži, a Sunce Mamino njegov je treći igrani film.

Naslovnu pjesmu iz filma Sunce mamino naziva 'Ti i ja' izvodi grupa Nipplepeople iz Hrvatske, koju su napravili u suradnji s uspješnim srpsko-američkim skladateljem i producentom Filipom Mitrovićem iz Los Angelesa. Mitrović je ujedno skladao i glazbu za film.

U glavnim ulogama su Pavle Čemerikić, Alisa Radaković, Branka Katić, Denis Murić i Pavle Mensur.

Glavni producent filma je Miloš Ivanović iz Kinematografske kuće (Srbija), a koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media (Hrvatska), scenarij i režija Kosta Đorđević, direktorica fotografije Bojana Andrić, montažer Vladimir Gojun, scenografija Damjan Paranosić, kostimografija Lidija Andrić, skladatelj Filip Mitović, oblikovanje zvuka Mićun Jauković, maska Darko Koenig, a osim Nipplepeople od hrvatske ekipe su još suradnica na scenariju Ivana Vuković i miks zvuka Ivan Zelić.

Film je financiran sredstvima Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Creative Europe MEDIA.

Premijera filma Sunce mamino je 13. srpnja u Kinu Valli u 16:00 sati na 71. Pulskom filmskom festivalu, koji se održava od 11. do 18. srpnja 2024.