NETIPIČNA LJUBAVNA PRIČA

Premijera barokne opere 'Didona i Eneja' u riječkom HNK

14.02.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Barokna opera 'Didona i Eneja' Henryja Purcella u režiji finske radateljice Mirve Koigukangas i pod dirigiranjem Tomislava Fačinija premijerno će se izvesti 17. veljače u HNK Ivana pl. Zajca, najavljeno je u Rijeci. U glavnoj ulozi kraljice Kartage Didone nastupa Ivana Srbljan

Kako je istaknuo intendant riječkoga HNK Marin Blažević, ovime se ostvaruje namjera HNK da se predstavljaju opere koje se nisu nikad izvele, ili su bile vrlo rijetko izvođenje na riječkoj sceni, a ujedno i namjera da se svake druge godine izmjenično postavi po jedna barokna opera te jedna opera 20. ili čak 21. stoljeća. 

Ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić je kazao da žele priređivati zanemarene naslove, što predstavlja odmak od standardnog opernog repertoara.

Opera 'Didona i Eneja' temelji se na Vergilijevom epskom spjevu 'Eneida' a autor libreta je Nahum Tate. To je ljubavna priča o kraljici Kartage Didoni i trojanskom princu Eneji. Redateljica Koigukangas istaknula je da je riječ o netipičnoj ljubavnoj priči, dijelom i zbog nesklada Didonine zaljubljenosti u prvom dijelu opere i depresivne i melankolične glazbe koja prati to raspoloženje. Za redateljicu je Didona žena s mnogo strahova i vlasitih demona te je to nastojala prikazati u ovoj operi. 

U glavnoj ulozi Didone nastupit će Ivana Srbljan, a Eneju će odigrati Marko Fortunato. U ostalim ulogama su Ana Majdak, Morana Pleše, Sonja Runje, Iskra Stanojević, Franko Klisović i Saša Matovina.

Scenografkinja je Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor scenskog pokreta Osku Haiskanen a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.