ADAPTACIJA ARHEOLOŠKOG MUZEJA

Premijer i ministrica u Istri, obišli trenutno najveću investiciju Ministarstva kulture

14.09.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u sklopu boravka u Puli, gdje je u četvrtak održana sjednica Vlade, obišli su gradilište adaptacije i dogradnje Arheološkog muzeja Istre, trenutno najveću investiciju Ministarstva kulture u Hrvatskoj

Arheološki muzej Istre koji je zbog obnove zatvoren od 2013., trenutno je najveća investicija Ministarstva kulture u Hrvatskoj, a u obnovu zgrade, planiranu do 2020., uložit će se sto milijuna kuna, od čega će Ministarstvo kulture odvojiti 30 milijuna kroz tri tranše. Ostalo će biti vlastita sredstva muzeja a dio će se financirati i zajmom.

Uz samu zgradu, uređuje se i Malo rimsko kazalište, a dovršetak tog uređenja planira se sredstvima ITU mehanizma. Jednom kada bude dovršeno, zajedno s uređenjem Kaštela koje je u tijeku, izgradnjom šetnice i prigodnom rasvjetom koju će potpisivati svjetski dizajner svjetla Dean Skira, bit će to novi povijesno-kulturni centar grada.

Ravnatelj muzeja Darko Komšo upoznao je premijera Plenkovića i ministricu Obuljen Koržinek s tijekom i svrhom cijelog projekta te naglasio da su krenuli u cijeli projekt iako nije sav novac bio osiguran već je prepoznata kvaliteta projekta i osiguranje sredstava nije bilo upitno.

'Ovakvo nešto trebalo je Puli. Arena je fenomenalna, ali to su zidovi koji ne pričaju, muzej će pričati priču na moderan, inovativan i interaktivan način o povijesti i prapovijesti Istre, Pule i Hrvatske', rekao je Komšo dodavši kako je najveći pritisak svakako na adaptaciji muzeja 'jer je riječ o adaptaciji stare zgrade, koja je i sama spomenik kulture, te ju treba prenamijeniti, odnosno pripremiti je da odgovara modernim uvjetima muzeologije'.

Prošle je godine Arenu posjetilo 432.405 posjetitelja, a sve objekte AMI-ja ukupno 486.466, rekao je Komšo.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da je riječ o projektu koji se sastoji od dva dijela, jedan je obnova same zgrade što se financira i sredstvima Ministarstva kulture, a drugi dio je rekonstrukcija i restauracija Malog rimskog kazališta, što će biti dodatni uređeni javni prostor grada Pule. 

'Jako se veselimo da će Pula, Istra i Hrvatska dobiti jedan prekrasan, veliki, reprezentativni Arheološki muzej kakav zaslužuje ovo bogato gradivo koje se u muzeju čuva. Pula je jedan od onih arheologijom prebogatih gradova u kojem, gdjegod zakopate, možete očekivati neki spektakularni arheološki nalaz', istaknula je ministrica dodavši da 'ono što je dobro je da se u okviru ove obnove, tijekom obnove projekt može doraditi, da se sva arheologija koja se pronađe izvan samog muzeja uključi u prezentaciju'.