RAZGOLIĆENI PISAC

Predstavljena nova Mandićeva knjiga

28.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Knjiga 'U zadnji čas - Autobiografski reality show' Igora Mandića, u kojoj se autor prisjeća svog odrastanja u Dalmaciji, studija u Zagrebu, novinarskih početaka i polemika s neistomišljenicima iz kulture i politike, predstavljena je u Novinarskom domu u Zagrebu

Riječ je o svojevrsnom nastavku njegove uspješne autobiografske knjige 'Sebi pod kožu' iz 2007, kojom je obuhvatio pedesetak godina svoga javnog i privatnog života.

Urednik knjige Velimir Visković posebnu vrijednost djela vidi u tome što je autor samoironičan, ne ruga se samo drugima, nego i samome sebi. 'Mandića oduvijek vodi nagon da ne pripada većinskom mišljenju, ponekad kao da je mazohistički uživao da ga se napada', dodao je. Visković je istaknuo i da u novome Mandićevu djelu do izražaja dolazi njegova nježna strana, netipična za mizantropa kakvim se često predstavlja. Osim nježnosti djelo obiluje hedonizmom, od uživanja u hrani do opisa seksa, te situacija i maštarija na granici s perverzijom.

Ocijenio je da se Mandić dvjema autobiografskim knjigama svrstao u sam vrh hrvatske beletristike i da će s njima u hrvatskoj književnosti ostati zapamćen kao pravi literat.

Po riječima novinara Marka Grčića, Mandić je svoje ponajbolje tekstove napisao kao 'majstor dijaloga s vremenom', a i njegovu novu knjigu obilježavaju dijalozi, oni s prošlošću i sa samim sobom. Grčić je napomenuo da je djelo više esejističko negoli ispovijedno i da upravo tu leži njegova prednost. U knjizi se pokazuje jedan drugi Mandić, puno ranjivija osoba od one na koju smo navikli, osobito u dijelovima u kojima piše o svojoj obožavanoj supruzi i kćeri, dodao je. Grčić smatra da Mandić u knjizi ne razgolićuje toliko ono što je privatno, koliko ono javno iz društvenog i političkog života.

Milana Vuković Runjić knjigu je ocijenila boljom od Mandićeva hita 'Sebi pod kožu' u kojoj je težinu stvarao tragični gubitak piščeve kćeri jedinice.

Igor Mandić (Šibenik, 1939) diplomirao je 1963. na Katedri za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Većinu karijere proveo je u NIŠRO-u Vjesnik, a tijekom 2000. bio je glavni urednik dnevnika Vjesnik. Dosad je objavio pet knjiga književnih i glazbenih kritika, sedam knjiga feljtona, pet knjiga eseja, pet knjiga polemika, kuharicu 'Bračna kuhinja' i drugo.

Izdavač knjige je zagrebačka nakladnička kuća Profil, a odabrane ulomke čitao je Rade Šerbedžija, opisavši djelo kao 'don quijotovsko-dun juanovsko'.