U ZAGREBU

Predstavljena knjiga Pavla Tijana 'Domovinske i emigrantske teme'

16.11.2019 u 18:55

Bionic
Reading

Knjiga Pavla Tijana 'Domovinske i emigrantske teme' predstavljena je u subotu u sklopu 'Svjetskoga festivala hrvatske književnosti' u prostorijama Hrvatskoga slova u Zagrebu

Knjiga 'Domovinske i emigrantske teme' donosi izbor studija, eseja i članaka Pavla Tijana, jednoga od najsvestranijih hrvatskih intelektualaca 20. stoljeća, naglasio je, predstavljajući knjigu, glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Istaknuo je kako se Tijan posebice istaknuo kao enciklopedist i leksikograf, prvo suradnjom u uređivanju pet svezaka Hrvatske enciklopedije pod vodstvom Mate Ujevića, a nakon odlaska u emigraciju 1945. izvanredan urednički i autorski prinos dao je razvoju španjolske enciklopedistike.

Tijan je bio utemeljitelj španjolske slavistike te je ustrajno radio na upoznavanju španjolske javnosti s hrvatskom kulturom, napomenuo je Miklenić dodavši kako je velik broj raznih članaka na hrvatskom i španjolskom jeziku objavio u hrvatskim iseljeničkim publikacijama te u španjolskim novinama i časopisima.

Uz književne, političke i općekulturne teme, posebice se bavio pitanjima, problemima i zadaćama hrvatskoga iseljeništva, rekao je Miklenić.

Predstavljajući knjigu, književnik Stjepan Šešelj istaknuo je kako su izabrani članci popraćeni opširnim predgovorom priređivača knjige Božidara Petrača te životopisom, izabranom literaturom i bibliografijom.

 Knjiga, naglasio je Šešelj, pruža hrvatskoj javnosti uvid u najvažnije činjenice Tijanova života i rada.

Knjiga „Domovinske i emigrantske teme“  objavljena je kao 35. knjige u biblioteci Glasa Koncila Hrvatska katolička baština 20. stoljeća,koja je pokrenuta  s namjerom otimanja zaboravu cijeloga niza hrvatskih autora i njihovih djela.

Pavao Tijan rodio se 1908. u Senju, a umro 1997. u Madridu. Bio je hrvatski enciklopedist. Uređivao je časopis Hrvatski jezik, te je bio član projekta Hrvatska enciklopedija. Bio je član Hrvatskog izdavalačkog bibliografskog zavoda, gdje je uređivao njegovu publikaciju Književni tjednik. Za vrijeme rata uređivao je dvomjesečnik Croatiju.

 Uz prof. dr. Antu Šercara, dr. Dragu Perovića, Tijan je najzaslužniji za osnivanje teološkog i medicinskog fakulteta u Sarajevu. Godine 1945. napušta Hrvatsku i odlazi u Austriju, te preko nje u Rim gdje je 1946. godine objavio svoju knjigu Martyrium Croatiae (Hrvatsko mučeništvo). Iz Rima odlazi u Madrid, gdje je s obitelji koja mu se pridružila tek 1955. živi do kraja svoga života.

Tijan je u Španjolskoj bio sveučilišni profesor u Madridu, znan kao don Pablo Tijan Roncevic. Nositelj je prestižne kolajne španjolskog kralja - Cruz de Alfonso X el Sabio (Encomienda con Place de Alfonso X El Sabio del Estado español por sus meritos en el campo de la cultura (Kolajna Alfonsa X. 'Mudraca' za doprinose na polju kulture

 Iako je bio stranac, Tijan je bio tehnički urednik Enciklopedije španjolske kulture (Encyclopedia de la Cultura Espanola, 1-5, Madrid, 1963-1968), bliski suradnik glavnog urednika biografske enciklopedije "Forjadores del Mundo Contemporaneo" (Krivotvoritelji suvremenog svijeta), 1-4, Madrid, 1959-1961, suradnik djela Las grandes corrientes del pensamiento contemporaneo (Veliki vjesnici suvremene misli), Madrid, 1959, I-II, suradnik djela Geografia Universal (Opći zemljopis), Barcelona 1952.

 Tijan je pokrenuo i uređivao hrvatski radio program na Španjolskome državnom radiju.

Godine 1993. se vratio se u Zagreb i Senj za svoga prvog posjeta u Hrvatsku nakon 48 godina. Tada je postao počasnim građaninom Senja.

 Nakon predstavljanja Tijanove knjige u sklopu Svjetskoga festivala hrvatske književnosti održan je recital hrvatskoga pjesništva s motivima vukovarske tragedije.