PRIČA O POSTOJANJU

Predstavljena knjiga 'Kruh naš' Predraga Matvejevića

21.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Knjiga Predraga Matvejevića 'Kruh naš', koja govori o kulturi kruha u različitim civilizacijama, predstavljena je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

O knjizi su govorili urednik Borivoj Radaković, književnik Miljenko Jergović i sam autor.

'Ovo je iznimno kvalitetna knjiga, širokoga zahvata, koju je erudit Matvejević pisao dvadesetak godina', rekao je Radaković dodavši da se radi o pripovijesti o kruhu.

Radaković smatra da je riječ o umjetničkom pristupu kruhu, koji ima životnu ulogu u mezopotamskoj, egipatskoj, židovskoj i kršćanskoj civilizaciji, te da autor nudi priču o postojanju. 'U knjigu unosi priču o sebi i svome ocu, koji je bio zarobljenik u njemačkim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata', rekao je Radaković.

Po Jergovićevim riječima, ta je knjiga 'lična karta' kruha iz perspektive abrahamske civilizacije. Govoreći o proizvodnji kruha, rekao je da su kruhovi posvuda različiti. 'Čak se i u sadašnjem izgledu i mirisu njemačkog kruha osjeća genocid i zadah ratova', kazao je Jergović, opisujući kruhove iz raznih zemalja. 'Beogradski su kruhovi najljepši u Europi, u Sarajevu sve više umire proizvodnja somuna, a u Zagrebu se, nakon dugo godina, u zadnje vrijeme počeo peći nešto bolji kruh', rekao je Jergović.

Podsjetivši da je Matvejević naziv svoje knjige preuzeo iz kršćanske molitve 'Očenaš', Jergović je rekao da je 'na našim jezicima', uz Matvejevićevu knjigu s citatom iz spomenute molitve, roman 'Daj nam danas' napisao još samo beogradski književnik Radomir Konstatinović.

Knjigu 'Kruh naš' objavio je zagrebački nakladnik V.B.Z.

Predrag Matvejević rođen je 1932. u Mostaru. Autor je brojnih djela, među ostalim knjiga: 'Otvorena pisma', 'Mediteranski brevijar', 'Druga Venecija', 'Gospodar rata i mir' i drugih.