u izdanju Naklade Ljevak

Predstavljena knjiga 'Kartografija ljubavi: Dunavom' Helene Sablić Tomić: Riječ je o hibridu putopisa, knjige eseja i intimne ispovijesti

04.03.2022 u 09:40

Bionic
Reading

Sablić Tomić u knjizi govori o putovanju, ljubavi prema putovanju, ljubavi prema tekstu, čitanju, ljubavnom osjetu muškarca i žene, ali i o moćnoj rijeci Dunav kao metafori ljubavi

Spisateljica, književna teoretičarka i kritičarka Helena Sablić Tomić predstavila je u četvrtak u Zagrebu svoju knjigu "Kartografija ljubavi: Dunavom", hibrid putopisa, knjige eseja i intimne ispovijesti u kojemu autorica slijedeći tok Dunava ispisuje kulturološku kartu ljubavi.

Knjigu je objavila Naklada Ljevak, čija je urednica Nives Tomašević na promociji u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića istaknula kako u njoj Sablić Tomić govori o putovanju, ljubavi prema putovanju, ljubavi prema tekstu, čitanju, ljubavnom osjetu muškarca i žene, o moćnoj rijeci Dunav kao metafori ljubavi.

"Pisalo se dosta o ljubavi, ali ne na taj način kako to progovara Helena Sablić Tomić u ovoj knjizi", rekla je Tomašević. Knjiga je podijeljena na uvod i pet poglavlja jer je, putujući i proučavajući, autorica uvidjela da svaka rijeka ima i svoj izvor, gornji tok, klisuru, donji tok i deltu, dodala je. Nadalje, proučavajući literaturu o emocijama, uvidjela je da i ljubavni govor prolazi kroz pet faza.

Također, kad putujete morate se i odmoriti, a to ćete najbolje moći uz glazbu. Tako je u knjizi iza svakog poglavlja dodan QR kod gdje se može poslušati glazba Franza Lista. "Zašto Franza Lista? Jer je taj izuzetno poznati mađarski skladatelj i pijanist bio osoba koja je vrlo često mijenjala mjesta stanovanja, koja je jako puno putovala, bila vrlo naočita i veliki zavodnik", pojasnila je Tomašević.

Žanrovski hibrid putopisa, knjige eseja i osobne ispovijesti

Za knjigu je Sablić Tomić proučila i brojnu literaturu podunavskih autora koji su pisali o ljubavi, čiji se kompletan popis nalazi na kraju knjige, a pridodana je i sva literatura koju je autorica proučila. Rezultat je žanrovski hibrid putopisa, knjige eseja i osobne ispovijesti u kojemu autorica, slijedeći na svom putovanju dio toka Dunava, istovremeno duhom posjećuje i obilazi događaje, osobe i djela na koje je asocira krajolik, ispreplićući vlastite dojmove, čežnje, strahove i iskustva s razmišljanjima o povijesti, umjetnosti i prirodi.

Novinarka i kritičarka Branka Džebić kazala je kako je riječ o knjizi u kojoj autorica Dunavu pristupa kao književnoj motivaciji i kreativnom izazovu, ispisujući intimni dnevnik ljubavi.

"Razmišljajući o tome kako vodni tok Dunava može postati imaginarni put i raskrižje u emotivnim odnosima, te svojevrsna slijepa karta ljubavi, Helena Sablić Tomić sabire svoja sjećanja što ih je sakupila na višegodišnjim putovanjima od Osijeka, preko Mađarske, Bugarske, Rumunjske", rekla je Džebić. Obraća se čitatelju prateći pet dunavskih vodnih mijena, ali vodeći se tradicionalnim kineskim vjerovanjem koje nas uči da je sve u prirodi međusobno povezano u naizmjeničnim ciklusima stvaranja i razaranja. Tako je svakome od pet poglavlja knjige pridružen po jedan od pet prirodnih elemenata – voda, drvo, vatra, zrak i metal.

"Knjiga je to koja će vas nenadano povući u svoje ponore, brzace i mirne tokove, uz koju ćete ploviti vođeni emocijama, strašću, čežnjom i željom za putovanjem i željeti da ono što duže potraje", poručila je Džebić.

Dugogodišnji projekt proizašao iz autoričinih promišljanja tijekom neobaveznih putovanja

Autorica je istaknula kako je ta knjiga jedan dugogodišnji projekt proizašao iz njezinih promišljanja tijekom neobaveznih putovanja, iz čega joj se nametnula ideja pisanja o njima iz pozicija koje ponajbolje poznaje, kao čitateljica i kao putnica. Krenula je od naslova, koji ju je usmjerio upravo na knjige: kako Dunav prolazi kroz deset zemalja, tražila je autore iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije, koji pišu isključivo o muško-ženskom odnosu.

"Knjige drugih ustvari su pisale ovu knjigu i davale mi nadnaslove. Ta knjiga zapravo je pisala samu sebe - ona ustvari nije moja knjiga, nego knjiga ovih autora o kojima sam pisala; ja sam se tu samo prošvercala svojim nekim emocijama", kazala je Sablić Tomić.

Helena Sablić Tomić (1968.) profesorica je književnosti i kulture te dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, teoretičarka kulture, književnica, scenaristica i redateljica. Objavila je preko šezdesetak radova u domaćim i stranim književnim časopisima. Dobitnica je brojnih nagrada i autorica dvadesetak knjiga. Pisala je scenarije za dokumentarne filmove, piše književne kritike.

Naklada Ljevak objavila je i njezine knjige "Intimno i javno", "Dnevnik nevidljivoga", "Hrvatska autobiografska proza", "O strasti, čitanju i dokolici", te "Skriveno u oku".

Dijelove iz knjige čitala je dramska umjetnica Marija Sekelez.