13. SAJAM KNJIGA

Predstavljen novi roman Vlade Simcicha Vave 'Podudarnosti

19.09.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Novi roman riječkog pisca i glazbenika Vlade Simcicha Vave 'Podudarnosti' predstavljen je u petak navečer na 13. sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak u Rijeci

"Podudarnosti" je distopijski roman o povratku Riječanina iz Irske 30 godina nakon današnjeg dana i društvu koje zatječe. Kako je rekao recenzent romana Milan Zagorac, roman je distopijski, ali nas Simcich i umiruje, jer se budućnosti ne događa ništa spektakularno, nego će sve biti kao i do sad, samo ćemo se više klati, ratovati i više bježati iz države i Rijeke". "Međuljudski i međuplemenski odnosi će biti mnogo gori nego do sad, kako je opisano u romanu", dodao je Zagorac.

Simcich je naveo da je u ovom djelu oko 30 posto autobiografskih elemenata, pa tako i dio dnevničkih zapisa u srednjem dijelu romana. Na pitanje o motivu uvođenja izrazito snažnih ženskih likova u romanu, Simcich je kazao da su u njegovu odrastanju veliku ulogu odigrale žene, izdvojivši sestru koja ga je podupirala u svim njegovim nastojanjima i omogućila mu da na kraju postane to što jest.

Milan Zagorac ustvrdio je da je Vava 'književnik od formata' koje se gradi i oblikuje desetljećima te važna javna osoba u Rijeci u raznim područjima.

Glavni urednik izdavača knjige Naklade Val Dragan Ogurlić ocijenio je da je autor ikona grada i njegova nezaobilazna činjenica. Naveo je da je vrlo lako ušao u ovaj izdavački projekt jer je Vava imao dobru priču, dobro je predstavio a na kraju donio dovršen roman na kojem nije trebalo mnogo raditi.