MULTIPLA M - II

Predstavljanje skulpture Dušana Džamonje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.11.2011 19:45
  • Objavljeno 02.11.2011 u 16:05
multipla

multipla

Izvor: Promo fotografije / Autor: Laval Nugent

Skulptura 'Multipla M – II' hrvatskog kipara Dušana Džamonje za koju je nacrt i predložak napravio 2006. godine izložit će se u zagrebačkoj galeriji Laval Nugent (Opatička ulica), 3. studenoga u 19 sati

Multiplu su izradili galerija Laval Nugent, tvrtka Artes Classicae kao izdavač te tvrtka Poliplex kao proizvođač, uz suradnju i pomoć te uz sva prepuštena prava Fedora Džamonje, autorova sina. Multipla će se moći kupiti u Galeriji Laval Nugent na samome predstavljanju, ali i kasnije. Svaki primjerak i svi njegovi dijelovi su numerirani.

Dušan Džamonja (1928–2009) bio je jedan od najvećih hrvatskih i europskih kipara, đak Vanje Radauša, Frane Kršinića i Antuna Augustinčića, čije se skulpture nalaze u najeminentnijim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama svijeta, od Kolekcije Peggy Guggenheim do Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Kroz posljednje desetljeće njegove su monumentalne skulpture bile izložene na glavnim europskim trgovima, osim na Place Vendome u Parizu, 20 monumentalnih skulptura izlaže i u Regent Parku u Londonu, u Lisabonu i ispred Palače pravde u Bruxellesu, u kojem je umjetnik živio skoro 20 godina. Dobio je brojna priznanja, nagrade i narudžbe, primjerice, Rembrandtovu nagradu, a u povijesti kiparstva ostat će zapamćen po tome što je na nov način počeo upotrebljavati tradicionalne materijale kao što su željezo, bronca i aluminij.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi