'MED+PEPEO/IZNAD PONORA'

Predstava za kazališne sladokusce

14.10.2009 u 15:36

Bionic
Reading

'Ovo je duboko umjetnička i suvremena predstava iza koje stoji iznimna požrtvovnost, minuciozan rad i velika koncentracija', rekla je intendantica riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević na konferenciji za novinare u povodu prve ovosezonske premijere Hrvatske drame 'Med+pepeo/Iznad ponora' čiju režiju potpisuje istaknuti francuski redatelj François-Michel Pesenti

Predstava 'Med+pepeo/Iznad ponora' rađena je prema motivima Eshila, Sofokla i Euripida i u njoj sudjeluje cijeli glumački ansambl Hrvatske drame, uz dvoje gostujućih glumaca, članova riječkog Kazališta lutaka.

Žarko Radić, ravnatelj Hrvatske drame, ovu je predstavu nazvao predstavom za kazališne sladokusce, za one koji u kazalištu ne traže samo zabavu.

'Mislim da ideja o radu s cjelokupnim ansamblom jako dobro funkcionira u projektu koji se temelji na antičkom zboru. Jer ansambl je kolektiv koji već postoji kao konstituirana skupina. To je, dakle, bilo polazišna točka naše predstave u kojoj je svaki pojedini glumac unio svoju osobnost, svoju poeziju i otpore', rekao je François-Michel Pesenti, dodajući da predstava još nije gotova jer se trenutno na probama 'osvjetljavaju različite stvari iz različitih kutova'.

'Polazeći od grčkog zbora radili smo na nekoliko vrsta, oblika i formi kolektiva', zaključio je redatelj.

Njegova dugogodišnja suradnica Christelle Harbonn rekla je da su dolaskom u Rijeku morali sagraditi most od materijala koji su pripremili i onoga što su imali u svojim glavama i pred očima. 'Kako se ono što nam prolazi glavom i pred očima iz dana u dan mijenja, tako je i tekst naše predstave konstantno i neprestano evoluirao', rekla je Harbonn.

Po mnogočemu vanserijska predstava karakteristična je i po tome što u njoj nijedan glumac nema vodeću ili manje važnu ulogu. Za glumicu Oliveru Baljak rad na predstavi je bio zanimljiv, neobičan, lijep i istodobno težak. 'Osobno sam zadovoljna i s velikom znatiželjom iščekujem premijeru', kazala je Olivera Baljak, dok je gostujuća glumica Marina Bažulić istaknula: 'Prava je rijetkost sudjelovati u predstavi u kojoj ima prostora za istraživanje. Za mene je to iskustvo vrlo dragocjeno.'

Autorsku ekipu predstave čine, pored redatelja Fraonçoisa-Michela Pesentija, koji potpisuje scenografiju i izbor glazbe, te dramaturginje Christelle Harbon, i kostimograf Leo Kulaš te oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Uz već spomenute glumice Oliveru Baljak i gostujuću Marinu Bažulić, u predstavi glume i Anastazija Balaž-Lečić, Zdenko Botić, Denis Brižić, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić, Ivana Savić, Predrag Sikimić, Tanja Smoje, Biljana Torić, Nenad Vukelić, Leonora Surian i gost Jadran Grubišić.
Premijera predstave je u subotu, 17. listopada, u 19.30 sati