PREMIJERA U PALAČI

Predstava Vakija Stojsavljevića za 12 apostola

04.11.2013 u 14:04

  • +2

Život bez imena Vakija Stojsavljevića

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vladimira Spindler

Bionic
Reading

Petnaesto izdanje umaškog Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav obilježit će i pokretanje vlastite produkcije, točnije koprodukcije. I dosad je njegov umjetnički voditelj, redatelj Damir Zlatar Frey, na festival znao dovesti i 'svoje' predstave, ali ovoga puta riječ je o punopravnoj suradnji s Teatrom Rubikon iz Rijeke. Predložak je, ipak, ono najzanimljivije u cijelom projektu: roman Vladimira Stojsavljevića, aktualnog pomoćnika ministrice kulture

Stojsavljeviću je 2011. izdavačka kuća Fraktura objavila roman 'Život bez imena', u kojem se preko lika Marije Magdalene, ili Marije iz Magdale, i njezine suvremene alter-persone, vidjelice Marije iz Međugorja, plete ženska sudbina sazdana od povijesnih i mitoloških podataka, ispod koje je najprije ženska priča o emocijama i njihovom susprezanju. Roman je kritika pohvalila, unatoč kontroverznoj temi, ili baš zbog nje. Freya je pak ta tema zainteresirala kada se počeo baviti 'Glorijom' Ranka Marinkovića, koju je postavio u koprodukciji kazališta iz Varaždina i Pule, pa je odlučio provjeriti koliko je kazališno potentan prozni uradak rad dužnosnika u kulturi koji je po profesiji redatelj, a po djelu najviše ipak – dramski autor.

U koprodukcijskoj suradnji s Teatrom Rubikon iz Rijeke, posao je podijeljen tako da je umjetnički voditelj Rubikona Zvonimir Peranić dramatizirao roman i dramaturški nadgledao predstavu, dok je Frey na sebe preuzeo gotovo sve ostalo: režiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla, scenografiju, izbor glazbe i scenski pokret. Glumcima, najprije Perici Martinović i Dijani Bolanči, koje igraju samu Mariju Magdalenu, ali i Janku Popoviću Volariću, Svenu Jakiru, Petri Kurteli, Mariju Peši i Jasminu Sofiću, ostaje samo da glume. To im i neće biti tako lako s obzirom na to da je Frey zamislio da predstava igra za samo dvanaest gledatelja, koji sjede za stolom poput dvanaest apostola.

Praizvedba predstave 'Život bez imena' održat će se u gornjogradskoj Palači Gvozdanović, točnije u njezinoj blagovaonici, u Visokoj ulici broj 8, 7. studenoga, nakon čega slijede i reprize 8., 10., 20., 21., 24. i 29. studenoga te 1. prosinca, s početkom u 20 sati. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt. Nakon zagrebačkih izvedbi, slijede i one u Rijeci i gostovanja po Hrvatskoj i regiji, kao i svečana izvedba na festivalu u Umagu.