FESTIVAL MONODRAME

Predstava o Vesni Parun osvojila Grand prix u Bitoli

04.05.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Monodrama o Vesni Parun 'Ja koja imam nevinije ruke' osvojila Grand prix na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli

Na 17. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli od 24. do 28. travnja, u čijem su se ovogodišnjem programu natjecale predstave iz 10 zemalja, Grand prix osvojila je hrvatska predstava 'Ja koja imam nevinije ruke' u izvedbi glumice Vesne Tominac Matačić, koja je i autorica dramaturškog predloška.

Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo u nezavisnoj produkciji Tatjane Aćimović i Zagrebačkog glumačkog ateljea.

Pet članova međunarodnog žirija predvodio je ugledni ruski glumac Yuriy Nazarov u čijoj se bogatoj biografiji od preko 200 filmova nižu i oni velikih svjetskih naslova kao što je 'Andrej Rubljov' legendarnog redatelja Tarkovskog.

'Vesna Tominac Matačić emocionalno intenzivnom a ipak preciznom, fino kontroliranom i suptilnom glumačkom igrom uspjela je prenijeti na scenu beskrajno uzbudljiv intiman i poetski identitet hrvatske poetese Vesne Parun...', kaže se, između ostalog, u obrazloženju dodjele ove nagrade koja predstavlja važan doprinos u promidžbi vrhunske hrvatske književnosti, kazališnih visoko estetiziranih vrijednosti i veličanstvenog djela Vesne Parun izvan domovine.

Ova je nagrada još jedan dokaz kako prava umjetnička vrijednost ne poznaje jezične barijere. Jer preduvjet je jeziku emocija, osnova svakog umjetničkog stvaralačkog čina i razumljiva svim jezicima svijeta.

Sudjelovanje na ovom prestižnom festivalu ostvareno je uz potporu Zaklade Hrvatska kuća te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.