prvijenac

Poznat je hrvatski kandidat za nagradu Oscar, evo o kojem se filmu radi

13.09.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je debitantski film 'Sigurno mjesto' Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma

Petnaest članova Komisije HDFD-a tajnim je glasovanjem u ponedjeljak, 12. rujna u prvom krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film Sigurno mjesto produkcijske kuće Pipser predstavljati hrvatsku kinematografiju na ovogodišnjoj dodjeli Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

"Zahvaljujemo se Hrvatskom društvu filmskih djelatnika. Iako je riječ o filmu koji nas suočava s teškom temama kao što su suicid, mentalna bolest i nemoć bolesnika, obitelji i sustava pred bolešću, to nije glavna tema filma - ono što je u njemu dominantno su podrška obitelji i neizmjerna ljubav između dva brata", izjavila je producentica Miljenka Čogelja.

"Veseli nas što se uzbudljivi festivalski početak s Locarna i Sarajeva nastavlja u obliku hrvatske kandidature za nagradu Oscar. Važno je napomenuti da je međunarodni plasman i promociju filma nedavno preuzela uspješna međunarodna kompanija Cercamon pa nas čeka zajednički put dalje i što se tiče ove kampanje" dodala je.

Chris Marcich: Svi hvale ovaj film, to se rijetko dešava

"Čestitam ekipi filma i svima koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Mene impresionira da tko god da pogleda ovaj film, uvijek je riječ o jednoglasnoj pohvali, što se rijetko dešava. Ove smo godine imali niz jako dobrih ostvarenja i konkurencija je bila zaista kvalitetna", izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich.

Podsjetimo, spomenuti je film u proteklim tjednima postigao izuzetan uspjeh: na 75. izdanju Filmskog festivalu u Locarnu u kolovozu u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala te tako postao prvi hrvatski filmski naslov (od osamostaljenja) koji je na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade. Potom je na Sarajevskom festivalu osvojio čak četiri priznanja: dva Srca Sarajeva - za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), kao i nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

U Hrvatskoj još nismo imali prilike gledati hvaljeni prvijenac autora Lerotića, no nedavno smo na tportalu saznali kada bi se taj film trebao pojaviti i u našim kinima.

Izvor: Društvene mreže

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega. Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Film Sigurno mjesto HDFD je odabrao između devet filmskih ostvarenja: igranih filmova Baci se na pod Nine Violić, Divljaci Darija Lonjaka, Illyricum Simona Bogojevića Naratha, Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Šesti autobus Eduarda Galića te dokumentarnih filmova Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i Tvornice radnicima Srđana Kovačevića.