sedam nagrada

Film 'Sigurno mjesto' ostvario povijesni uspjeh na dva važna filmska festivala, doznali smo kada će se prikazati i u Hrvatskoj

24.08.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Film 'Sigurno mjesto' autora Jurja Lerotića 'rasturio' je na važnim filmskim festivalima u Locarnu i Sarajevu, postigavši neke od najvećih uspjeha hrvatskog filma u povijesti. Distribucija hvaljenog filma planirana je na jesen, no sam datum hrvatske premijere još nije definiran. U jednom od rijetkih medijskih istupa nakon nagrada na najvažnijim svjetskim festivalima, producentica filma Miljenka Čogelja za tportal otkriva kako je autorska ekipa doživjela uspjeh filma i kada ćemo ga moći pogledati i u hrvatskim kinima

Podsjetimo, nakon izvanrednog uspjeha na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu (nagrade za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film), debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića trijumfirao je i na 28. izdanju Sarajevo Film Festivala, osvojivši Srce Sarajeva za najbolji film u kategoriji igranog filma. No, tu nagrade za 'Sigurno mjesto' nisu stale. Naime, redatelj Lerotić osvojio je Srce Sarajeva i za najbolju mušku ulogu, dok je filmu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma, kao i nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

"Još prije par tjedana bavili smo se titlovima, špicama i postprodukcijom filma i time da ga na vrijeme lansiramo na festival, a trenutno procesuiramo dojmove sa Sarajeva i Locarna. Veliki je to raspon emocija - ali svakako je privilegija što smo imali priliku tako brzo nakon završetka filma osjetiti kako ga doživljava publika i dobiti potvrdu u obliku sedam nagrada na dva tako velika i važna festivala kao što su Locarno film festival i Sarajevo film festival," rekla nam je producentica filma Miljenka Čogelja (Pipser), osvrnuvši se i na reakcije publike na oba filmska festivala.

Trijumf filma 'Sigurno mjesto' na Sarajevo Film Festivalu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Đuro Gavran

"Najvažnije i najemotivnije za nas su bile upravo reakcije publike. Bilo je uzbudljivo vidjeti kako publika osjeća sve slojeve filma - očajničku borbu za život, inertnost sustava, ali jednako tako, kako reagira na suptilni humor i toplinu koji su integralni dio odnosa naših likova," rekla nam je Čogelja koju smo upitali i o hrvatskoj premijeri filma koji je oduševio žirije nekih od najvažnijih filmskih festivala na svijetu.

"Distribuciju planiramo na jesen, datum i premijeru još nismo definirali, ali to je vrijeme kada možete očekivati film pred hrvatskom publikom," odgovorila nam je producentica filma 'Sigurno mjesto'.

O filmu:

'Sigurno mjesto' progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega. Film 'Sigurno mjesto' temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Izvor: Društvene mreže

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.