posveta milanu bandiću

Skandal uoči premijere: Kino Tuškanac odbilo Juričanov film, on tvrdi da se boje iz političkih razloga

12.11.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma 'Kumek', redatelja Darija Juričana, posvećenog gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, bit će održana u nedjelju 22. studenog u kinu SC u Zagrebu. Pretpremijera će se održati u 17 sati, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19 sati, a dodatna projekcija za zainteresirano građanstvo u 21 sat

Nakon premijere film kreće u svoj redovni kinematografski život diljem Hrvatske. Film 'Kumek' treći je film iz ciklusa 'Gazda' (prvi je 'Gazda' o Ivici Todoriću, drugi 'Gazda: Početak' o Miroslavu Kutli) i sniman je tijekom četiri godine na lokacijama u Zagrebu i Grudama.

'Raditi film 'Kumek' bio je veliki izazov jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, prividno hiperaktivne i trampolike pojave hrvatske političke scene. Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Milan Bandić u tri je navrata odbio dati intervju za naš film, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik', kazao je Juričan.

Redatelj i producent filma je Dario Juričan. Scenaristi su Saša Paparella, koautor i drugih filmova u serijalu 'Gazda', te Zvonimir Tivon.

'Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma 'Kumek'. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je 'moguća šteta po Savez veća nego ukupna dobit' te smatraju da će se projekcija filma u Gradu 'nažalost protumačiti kao politički stav', odnosno da će se to 'protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu.

Boje se da bi, kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i Saveza. Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere 'Kumeka' donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika', istaknuo je Juričan.

Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

Uz film će biti predstavljena knjiga 'Kumek', komplementarna filmu. Knjigu potpisuju cijenjeni istraživački novinari Saša Paparella i Hrvoje Appelt.