PRIHOD IZNAD OČEKIVANJA

'Potraga za Dorom' Disneyu donijela odlične poslovne rezultate

10.08.2016 u 09:35

Bionic
Reading

Popularni filmovi poput 'Potraga za Dorom' pripomogli su kompaniji Walt Disney da postigne bolje poslovne rezultate od očekivanih, pa je taj gigant zabavljačke industrije izvijestio o rastu prihoda u drugom tromjesečju od 9 posto, na 14,2 milijarde dolara

Istodobno, njegova dobit porasla je za 120 milijuna, premašivši 2,6 milijarde dolara.

Kada je riječ o zaradi na američkim blagajnama, film 'Poraga za Dorom' imao je najuspješniji početak prikazivanja za neki animirani film u tamošnjoj povijesti; kada je lansiran u lipnju prvog je vikenda zaradio 136,2 milijuna dolara. Rastu prihoda pridonijeli su i filmovi poput 'Knjiga o Džungli' te 'Kapetan Amerika: Građanski rat'.

Potraga za Dorom

Disneyjevi zabavni parkovi i resorti izvijestili su o rastu prihoda od šest posto, usprkos troškovima otvaranja prvog zabavnog parka u Kini te pada broja posjetitelja u Francuskoj.

Prihodi od Disneyjeve kablovske televizije rasli su u drugom kvartalu 1,4 posto, na 4,2 milijarde dolara, usprkos skromnom učinku sportske mreže ESPN. ESPN je bio slaba točka kompanije u proteklom kvartalu, a investitori su zabrinuti oko budućnosti takve vrste ponude koja sve više gubi bitku sa prijenosima putem računalne mreže, tzv. streamingom.

Disney je za milijardu dolara kupio i 33 posto udjela u video streaming kompaniji BAMTech. Kupovanje udjela u toj kompaniji, koja je nekada bila dio tamošnjeg glavnog bejzbolskog medijskog biznisa, pokazuje nastojanje Disneyja da se prilagodi promjeni gledateljskih navika. S BAMTechom razvijati će pretplatnički multi sportski streaming servis.

Izvršni direktor Disneya Bob Iger ističe kako će kompanija, zajedno s BAMTechom, nuditi sadržaje na dosad neviđen način i putem raznih platformi. BATechove plarforme servisiraju blizu 7,5 milijuna pretplatnike za razne klijente, uključujući i HBO-ovu streaming platformu.