FESTIVAL INKLUZIVNE SCENE

'Potomci, divovi, bogovi': U riječkom HNK u predstavi sudjeluju mladi s teškoćama u razvoju

10.06.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Četvrti festival inkluzivne scene bit će otvoren u ponedjeljak navečer u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca predstavom 'Potomci, divovi, bogovi', u kojoj sudjeluju mladi s teškoćama u razvoju, najavili su danas iz riječke gradske uprave

U predstavi 'Potomci, divovi, bogovi' će se predstaviti novi umjetnički ansambl mladih s teškoćama, a to će biti i prvo javno predstavljanje sudionika kreativnih radionica u okviru projekta 'Peti ansambl'.

Radi se o projektu Grada Rijeke koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, Udrugom Rijeka 21 i Udrugom osoba s Down sindromom. Taj projekt pokreće i potiče uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti.

Program se financira iz Europskog socijalnog fonda, iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a provodi se u sklopu poziva 'Umjetnost i kultura za mlade', koji je raspisalo Ministarstvo kulture.

Uz to, projekt 'Peti ansambl' je i dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020.

Festival inkluzivne scene je projekt kojim Plesna grupa 'Magija', čiji su plesači članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, u suradnji s plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović, nastavlja raditi na inkluziji osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti. Festival će trajati tri dana, a održavat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Najavljeni su premijera plesne predstave 'One at a Time', predstavljanje četiri kratka plesna filma, predstava 'Lemia', prezentacija dueta u nastajanju 'Moja druga', predstava 'Otvori, poravnaj; zatvori', koreografija 'Što želimo?' te suvremena plesna predstava 'Bijeg'.