sajam dječje knjige u bologni

Posebna pohvala slikovnici 'Ogledalo bez mana' Agate Lučić

10.02.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Mlada likovna umjetnica Agata Lučić dobila je na Sajmu dječje knjige u Bologni posebnu Pohvalu nagrade BolognaRagazzi za autorsku slikovnicu 'Ogledalo bez mana' objavljenu u nakladi Mala zvona, priopćio je nakladnik

Nagrada se dodjeljuje u osam kategorija, a ove su godine svoja izdanja prijavile 644 nakladničke kuće iz 59 zemalja, ukupno 2349 naslova.

U svakoj se kategoriji, ističu iz Malih zvona, uz glavnu nagradu dodjeljuju dvije Posebne pohvale, što znači da je "Ogledalo bez mana" jedna od tri najbolje knjige u svojoj kategoriji (Non Fiction).

U obrazloženju nagrade žiri je istaknuo da je knjiga "Ogledalo bez mana" izraz tinejdžerske tjeskobe u doba selfija, doba u kojem je pametni telefon postao ogledalo.

"Razbijajući tradicionalne koncepte umjetničkim sredstvima, služeći se linijama i bojama, knjiga potiče na autorefleksiju i dovodi u pitanje standardizaciju ljepote u zapadnom društvu. Ponekad neugodne, slike izvlače na površinu naše iskrivljene konstrukcije ljepote, dlake na tijelu postaju samostalan lik", istaknuo je uz ostalo žiri.

"Ogledalo bez mana" diplomski je rad kojim je Agata Lučić završila školovanje na zagrebačkoj Likovnoj akademiji (u klasi Svjetlana Junakovića).

Slikovnica je objavljena u Malim zvonima, izdavačkoj kući koja sustavno sustavno otvara prostore za rad mladim umjetnicima te je tako suradnju s Agatom Lučić počela još 2020., pozvavši je da izradi ilustracije za slikovnicu "Tri putnika u zemlju Nut" (prema tekstu Dorte Jagić).

Iz Malih zvona ističu da upravo pripremaju za tisak i njezinu novu autorsku ilustriranu knjigu "Zaboravljene stvari".