ANIMAFEST OPEN AIR

Ponesite dekice, Zrinjevac je opet veliko platno

12.06.2015 u 10:13

  • +13

Animafest Open Air

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nina Đurđević

Bionic
Reading

Nakon što je prije dva tjedna svojim prvim izlaskom iz kina Zagrepčane i njihove goste uspio nagovoriti da Zrinjevac ispune dekicama i piknik košaricama, Svjetski festival animiranog filma zakazuje vam sastanak na istom mjestu i ovog petka.

Kao najbolji mogući uvod u vikend, Animafest vas poziva da svoja piknik mjesta na Zrinjevcu zauzmete već od 17 sati. Najmlađoj publici od 19 sati ovogodišnju festivalsku temu - 'Alisu u zemlji čudesa' – prepričavat će autor jedne od njezinih naljepših vizualizacija, proslavljeni ilustrator Zdenko Bašić, a potom je od 21 sat na programu – naravno – film.

U pitanju je vizulna poslastica, 'Azur i Asmar', ovogodišnjeg Animafestova dobitnika nagrade za životno djelo, Michela Ocelota. Taj francuski mag animacije čiji je karijerni put usko prepleten s Animafestom, kaže kako je glavna tema filma «Biti ili ne biti 'dobar' useljenik, odnosno živjeti u skladnoj zajednici ili ne», dok se druga narativna linija odnosi na srednjovjekovnu islamsku civilizaciju: impresivnu, suosjećajnu, otvorenu. «Spoznaju o tome želim prenijeti svima koji su ukorijenjeni u toj civilizaciji i onima koji nisu (iako su veze jače nego što misle…). Pitanje je samo kako je iskoristiti i u njoj uživati.»

Priča je to o Azuru, plavokosom plemićkom sinu, čija dadilja i dojilja Janene ima tamnoputog sina Asmara. Dječaci zajedno odrastaju uz njezine bajkovite priče, a najdraža im je ona o zatočenoj vili Djinn koja čeka svoga princa. Idilu prekida Azurov otac koji ga šalje na školovanje, a Asmara i majku izbaci na ulicu. Godinama kasnije Azur je uspješni trgovac, a Asmar član kraljevske garde. Potpuno su različiti, ali obojica i dalje sanjaju o lijepoj Djinn – no ona može pripasti samo jednome od njih...

Projekcija na Zrinjevcu ujedno je i dio programa Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, u sklopu kojeg će u subotu u klubu VIP nastupiti glazbeno-grafički duo Gangpol & Mit, neobična kombinacija digitalnog popa i – naravno – animacije.

Ostatak vikenda rezerviran je za uzbudljivu Animafestovu završnicu u kojoj vas uz natjecateljske programe očekuje još i poseban segment posvećen animaciji u video-igrama, čuvena Disneyeva 'Alisa' iz 1923. (!), te program Cartoon d'Or, dobitnika nagrade za najbolji europski kratki animirani film godine. Ukratko ovog vikenda – nacrtajte se na Animafestu, a ako vam za to treba poticaj, u priloženoj galeriji pogeldajte kako je izgledao prošli Animafestov piknik na Zrinjevcu.