Demokratizacija institucija

Pokrenut centar za oblikovanje svakodnevice, a riječ dobivaju građani

20.03.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki i Grad Zagreb pokrenuli su dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice, a ishod dvogodišnjeg rada trebao bi biti uspostavljanje novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi zasnovanog na modelu participativne demokracije koji za svoju polazišnu točku ima građane

Njima se ovim pristupom kroz institucije i organizacije civilnog društva omogućuje aktivno doprinošenje stvarnim potrebama lokalne zajednice Grada Zagreba. Poseban doprinos projekta čine i istraživanja na temu (ne)iskorištavanja javnih prostora u gradu Zagrebu za privremena kulturna i edukativna događanja koja će se provesti njihovim mapiranjem, održavanjem panela na istu temu te izradom prijedloga plana njihove aktivacije, priopćili su nositelji projekta iz Centra za oblikovanje svakodnevice koji vodi Mia Bogovac.

Jednu od programskih cjelina čini i Mreža dizajnerskog sjećanja, program kojim će se omogućiti sustavnije dokumentiranje hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Mreža je zamišljena kao dinamični online arhiv posvećen dizajnerskoj baštini, baziran na prijašnjim i tekućim istraživanjima povijesti i suvremenosti hrvatskog dizajna, primijenjene umjetnosti i svakodnevnog života. Dijelom je to i narativ hrvatskog identiteta, ali i mnogo šire od toga - riječ je o isprepletenosti dizajna i lokalne kulture, ekonomije i društveno-političkih okolnosti, lekcija o odnosu prema vlastitoj prošlosti i sadašnjosti te poštivanju dosadašnjih dostignuća, uspjeha i neuspjeha dizajnera i dizajnerica. Mreža će imati i svoju fizičku ekstenziju u vidu izložbi Dizajn u gradu. Riječ je o seriji izložbi, od kojih će se prva predstaviti javnosti već u drugoj polovici 2019. godine. Svaka od izložbi obrađivat će drugu temu, a odvijat će se na više lokacija, kako u standardnim izložbenim prostorima, tako i u onim napuštenim, stimulirajući građane na šetnju i otkrivanje nekih od najzanimljivijih priča o našem dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

'Zajedno oblikujemo svakodnevicu' ciklus je radionica u sklopu COS-a namijenjen razičitim skupinama građana: za osnovnoškolce i srednjoškolce pripremit će se radionica na temu Design Thinking-a, poslijepodnevne AfterWork radionice namijenjene su odraslim osobama, Međugeneracijske radionice povezat će razne dobne skupine, dok će se radionice za Treću životnu dob organizirati za starije osobe. Zainteresirani se građani u projektne aktivnosti COS-a, od istraživanja do radionica, mogu prijaviti na internet stranici projekta.