NEPREVEDENA FIKCIJA

Pokreće se književna nagrada Fric za najbolju proznu knjigu

04.07.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Nazvana po nadimku Miroslava Krleže, Nagrada Fric dodjeljuje se za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze premijerno objavljenu od 1. srpnja 2016. do 31. lipnja 2017., a u Krležinom vrtu u Zagrebu u sklopu Festivala Miroslava Krleže predstavili su je predsjednica žirija Biljana Romić, liječnik i član žirija Dubravko Lepušić, novinar Boris Rašeta, glavni urednik tjednika Express Alen Galović i književni urednik Kruno Lokotar

Za razliku od ostalih književnih nagrada, prema riječima pokretača, žiri Frica većinski čine umjetnici, publicisti i znanstvenici (poput Lepušića, ginekologa), a manjim su dijelom članovi žirija iz struke. Uz navedene, u žiriju će još biti scenaristica i redateljica Hana Jušić.

Osim toga, već svojim nazivom, nadimkom Miroslava Krleže, Nagrada se želi pozicionirati kao nagrada za književnost koja, u najširem mogućem smislu, reflektira suvremenost, rekla je Biljana Romić.

Istaknula je i da novčana vrijednost nagrade u brutto vrijednosti iznosi 75 tisuća kuna.

Rezultati izbora 13 naslova za nagradu Fric znat će se prije početka Interlibera, a još uži rezultat od šest djela koja će ući u izbor bit će poznati poslije Interlibera. Proglašenje pobjedničkoga djela bit će u prosincu.