dućan stripa

Poklanjamo stripove povodom otvorenja knjižare Torpedo comics

28.07.2020 u 11:48

Bionic
Reading

U jednom od šarmantnijih prolaza u Zagrebu, onome sestara Baković, od ovog će se petka ponuda šarma povećati za jedan mali dućan stripa. Udruga Crtani romani posljednjih je dvadeset i dvije godine približavala strip domaćoj publici kroz međunarodni festival stripa te niz predavanja i radionica na temu devete umjetnosti, a organizator festivala Slaven Gorički ove se godine odlučio za jedan korak dalje i otvorio – Torpedo

'Otvaranje knjižare bio je sljedeći logični korak za mene', objašnjava Slaven Gorički, direktor festivala, dok pažljivo pregledava jesu li mu stripovi dobro postavljeni po policama. 'Prije nekoliko godina smo sramežljivo ušetali u izdavaštvo, objavljujući prvenstveno manje domaće autore kako bi poticali domaći rad. Zatim se postavilo pitanje dostupnosti tih stripova publici i korak po korak, eto nas ovdje'.

U 40 kvadrata se nisu samo smjestila izdanja udruge. Ovdje se mogu naći i sva relevantna izdanja domaćih i regionalnih izdavača, kao i najbolji naslovi svjetske strip scene. Ponuda će biti nadopunjena raznim knjigama o umjetnosti, bit će tu i najnovijeg američkog stripa poput Spider -mana i Avegnersa, a za nostalgičare je tu velik broj starih izdanja. Oni koji pak vole svoju umjetnost izloženu na zidu moći će probirati po originalnim stranicama, grafikama i plakatima nekih od najpoznatijih autora na svijetu.

'Naravno da nam je cilj poslovati dobro, no želimo stvarati dodatnu vrijednost. Primarna svrha je promicanje stripa kao umjetnosti i medija, a strip je u tom pogledu daleko dogurao od svog potrošnog statusa prije nekoliko desetljeća. Danas autori osvajaju prestižne književne i novinske nagrade, o stripu se ozbiljno raspravlja u velikim svjetskim medijima i uči na prestižnim fakultetima, a dijela se nalaze na listama bestsellera. Mi želimo otkriti taj strip Hrvatskoj.' objašnjava Gorički.

Dodatnu vrijednost će stvarati i nizom besplatnih izložbi, radionica, predavanja i crtanja za publiku u donjem dijelu dućana koji je namijenjen kao galerijski prostor. Tamo će se, nada se Gorički, raditi na stvaranju kritične mase novih kreativaca i građenju zajednice ljubitelja stripa. Festival jednom godišnje i niz sporadičnih aktivnosti bio je dobar početak, a sada će moći kontinuirano raditi na tome.

'Ova pandemija nas je ulovila usred otvaranja i morali smo odgoditi i prilagoditi planove, ali nas nije prestrašila. Jednom kada krenemo nas ništa neće zaustaviti, pa ćemo tako za prvu ruku sve aktivnosti koje smo planirali izvoditi virtualno i tako graditi našu publiku. Po muci se poznaju junaci, a barem njih imamo pun dućan', nepokolebano se šali Gorički.

Torpedo comics svoja vrata otvara 31. srpnja, a iz udruge ČRŠ obećavaju da će u rujnu, kada se svi vrate u grad, napraviti stripovsku feštu koja će biti – junačka.

Šumska zgoda, Josip Sršen

Šumska zgoda i druge priče zbirka je sedam 24-satnih stripova. 24-satno crtanje stripa disciplina je koju je započeo američki crtač i teoretičar stripa Scott McCloud. Cilj je da autori na zadanu temu unutar 24 sata nacrtaju 24 stranice stripa, što nije nimalo jednostavan zadatak. Crtanje se u Zagrebu održava od 2010. godine pod pokroviteljstvo Akadamije likovnih umjetnosti i to u prostorijama Akademije na adresi Jabukovac 10, kao i u još nekim gradovima u Hrvatskoj pa i šire. Josip Sršen je crtač, a scenarij uz njega potpisuju: Ivan Glasnović, Kosta Bovan, Držislav Ujević i Nikolina Pavleković.

Pasančevo proročanstvo, Zerocalcare

CRŠ započinje svoju talijansku priču hrvatskim izdanjem stripa "Pasančevo proročanstvo" Zerocalcarea, i to u verziji tvrdoukoričenog Artist Editiona iz 2016., u prijevodu Lane Brčić. Riječima prevoditeljice: "Pet godina i sto tisuća prodanih primjeraka od izlaska prvog izdanja, Zerocalcare je revidirao svoj debitantski album "La profeziadell'Armadillo" – osvježivši crno-bijeli samizdat i proširivši ga na 150 stranica novom uvodnom pričom u boji – u obliku ovog definitivnog izdanja.

Intimna priča o gubitku prijateljice i sjećanju na nju, prožeta humorom, autoironijom i pop-kulturnim referencama, lansirala je Zerocalcarea 2012. godine u orbitu i osvojila nagradu Gran Guinigi na festivalu Lucca Comics & Games za najbolju kratku priču, a njezin autor (pravim imenom Michele Rech, rođen 1983.) u međuvremenu je postao jedan od najproduktivnijih, najomiljenijih i, iako mu to teško pada, najuspješnijih talijanskih stripaša današnjice. Njegov blog, zerocalcare.it, jedno je od najposjećenijih talijanskih internetskih mjesta i 2012. godine je nominiran za nagradu Attilio Micheluzzi u kategoriji najboljeg internetskog stripa na Comiconu u Napulju, a Zelocalcare za nagradu Macchianera u kategoriji najboljeg strip crtača. Autorova četvrta knjiga, grafički roman "Dimentica il mio nome" (BAO Publishing, 2014.), nominirana je za Premio Strega, najvažniju talijansku književnu nagradu, kao tek drugi *strip* u povijesti njenog dodjeljivanja. Nakon što je završila među dvanaest finalista, osvaja drugo mjesto u sekciji „Giovani” (Mladi). Zerove duhovite, autobiografske i autoreferencijalne, generacijske priče, najčešće smještene u obožavani rimski kvart u kojem živi, Rebibbiju – ali ponekad i u Kurdistan na tursko-sirijskoj granici, poput nagrađivane strip-reportaže, bestsellera "Kobane Calling" – prevedene su na više jezika i osvojile su milijune čitatelja diljem Italije, ali i svijeta. Od 2011. do danas napisao je i nacrtao deset knjiga u stripu, koje su ukupno prodane u gotovo milijun primjeraka i ovjenčane brojnim nagradama, a nadamo se da će steći brojne poklonike i u nas."

Bouncer - Crna udovica & Dvostruko srce, François Boucq i Alejandro Jodorowski

Crna udovica & Dvostruko srce integral je sačinjen od šestog i sedmog albuma serijala Bouncer, nesputanog i divljeg vesterna proslavljenih autora - scenarista Alejandra Jodorowskog i crtača Françoisa Boucqa. Priča započinje Bouncerovim spašavanjem mlade Indijanke iz plemena Apache. Budući da je Bouncer od oca naslijedio status zaštitnika njihove svete zemlje, on čini sve što je u njegovoj moći da zaštiti pleme i svetu indijansku zemlju od lokalnog veleposjednika Kapetana Callaghera, koji na sve načine pokušava istjerati pleme s teritorija.

U isto vrijeme, u Barro City, gdje se radnja albuma održava, dolazi mlada i lijepa učiteljica Evelyn koja zaintrigira Bouncera svojom ljepotom, ali i molbom da zaštiti grad i okolno stanovništvo od tajanstvene udovice Carolyn Harten. Carolyn Harten ima samo jedan cilj, u potpunosti zauzeti čitav teritorij kojim teče rijeka koja održava lokalnu poljoprivredu na životu...

Naizgled jednostavan zaplet albuma prožet je suptilnom podtemom – scenarij istražuje tajnovite menadre obiteljskih tragedija koje se polako otkrivaju kako postepeno upoznajemo likove. U ovom dvostrukom albumu, kao nikad do sad, Jodorowsky i Boucq nastavljaju istraživati tamnu stranu westerna kao žanra. Na isti način na koji Bouncer oklijeva u odabiru jedne od dviju intrigantnih žena i pokušava balansirati između njih dvije, ovdje ispričana priča balansira u intrigantnoj zoni koja kao da je na pola puta između šekspirijanske drame i špageti westerna Sergia Leonea. Album je prožet nasiljem i erotikom s jedne strane, te fino istkanom čipkom silovitih emocija, suptilnih nagovještaja i dubokih ljudskih nagona. Kao i uvijek, Boucqov ekspresivan crtež, njegovi epski prikazi krajolika američkog zapada i potpuno oslobođen izraz definitivno su lansirali serijal do kultnog statusa među čitateljima, kritikom i strukom.

Usagi Yojimbo #11 - Godišnja doba, Stan Sakai

17. stoljeće, feudalni Japan. Vrijeme je nemira i promjena. Rane iz vremena krvavih civilnih ratova još nisu zacijelile, a šogunat Tokugawa je upravo uspostavio vlast nad cijelim carstvom. Uspostavljanjem mira od strane šogunata samuraji kao radnička klasa postaju suvišni. Veliki broj samuraja, nekad privrženih kodeksu časti i odanosti znanom kao Bushido, sada se odaje razbojništvu, dok drugi postaju tjelesni čuvari novonastaloj trgovačkoj klasi. Feudalnim Japanom 17. stoljeća luta i naš junak, samuraj bez gospodara – ronin, imena Miyamoto Usagi, poznatiji kao Usagi Yojimbo (usagi - zec, yojimbo – plaćeni tjelesni čuvar), slijedeći put ratnika (shogyusha), kako bi unaprijedio duhovne i ratničke vještine. Usagi je odrastao u malom selu na sjeveru Japana, međutim veći dio mladosti provodi u planinama pod budnim okom pustinjaka i učitelja (senseija) Katsuicija, učeći se vještini mačevanja, zahvaljujući naučenom stupa u službi gospodara Mifunea. Međutim, u Adachigaharskoj bitci, boreći se protiv vojske gospodara Hikijia, njegov gospodar biva ubijen, a Usagi postaje lutalica. U svojim pustolovinama Usagi se susreće s mnogim likovima od kojih neki postaju i „glavni sporedni“ likovi i pojavljuju se često u novim epizodama.

Proljetni povjetarac budi uspomene na prošle bitke. Ljetna polja gore vatrama izdaje. Hladne jesenje noći odjekuju krikovima demona. Zimski snijeg umrljan je krvlju časti. Godišnja doba nižu se u beskonačnom krugu rođenja, života i smrti – prirodnom zrcalu ratničkog hodočašća Miyatoma Usagija, samuraja bez gospodara koji luda krajolikom feudalnog Japana, boreći se protiv nepravde i izoštravajući svoje duhovne i borilačke vještine. Usagijev talent i karakter stavljeni su na žestoku kušnju u nizu pustolovina raznolikih i jedinstvenih poput godišnjih doba. Mala keramička kaki jabuka sadrži tajnu planova zlog vojskovođe. Natjecanje mačevalaca postaje posljednje odredište u roninovu putu osvete. Tajanstveni ratnih ima sposobnost vidjeti smrt u očima drugih. Trgovca na samrti spasila je besmrtna ljubav njegove kćeri. Ove i druge priče označavaju doba Usagijeve potrage – doba hrabrosti, odanosti i prosvjetljenja.

Čitateljima tportala poklanjamo po jedan primjerak stripa Šumska zgoda, Josip Sršen; Pasančevo proročanstvo, Zerocalcare; Bouncer - Crna udovica & Dvostruko srce, François Boucq i Alejandro Jodorowski i Usagi Yojimbo #11 - Godišnja doba, Stan Sakai.

Dobitnici su Hrvoje Kero (Šumska zgoda, Josip Sršen), Đani Matijević (Pasančevo proročanstvo, Zerocalcare), Radmila Trbojević (Bouncer - Crna udovica & Dvostruko srce, François Boucq i Alejandro Jodorowski) i Željko Jurić (Usagi Yojimbo #11 - Godišnja doba, Stan Sakai).